Marit Strating is haar tegenstander te snel af.
Marit Strating is haar tegenstander te snel af. Foto: Hans Smit

Sparta kent succesvol slot van bizar seizoen

· leestijd 1 minuut Sport

KORFBAL -  Degradatie in de zaal, kampioen op het veld. Dat noemen ze een seizoen van uitersten. Zaterdag versloegen de korfballers van Sparta Zwolle CSL met 15-10 en kroonden zich tot veldkampioen in de overgangsklasse. Dat betekende promotie naar de ereklasse: het hoogste veldniveau van Nederland. Al is de vraag of Sparta daarin echt wat te zoeken heeft.

(door Erik Riemens)

De champagne schiet door de lucht, spelers, speelsters en publiek vallen elkaar in de armen en de vreugde is groot. Sparta Zwolle is kampioen in de overgangsklasse. De basis werd de week ervoor gelegd, toen de Zwolse korfballers het kampioensfeestje van concurrent Wit-Blauw verstierden door in Kampen met 10-18 te winnen.
Het betekende dat Sparta zaterdag voorafgaand aan het duel tegen het Friese CSL, genoeg had aan een punt. Een zege was uiteraard nog beter en daar liet Sparta op het hete kunstgras bepaald geen gras overgroeien. Binnen tien minuten stond het al ruim voor en met rust was het verschil opgelopen tot zeven treffers. Hoe anders was het in de tweede helft. Met nog vijf minuten te spelen, was het Matthias van Pijkeren die aan de toenemende onzekerheid een einde maakte door de 13-9 te scoren.

Harken

“We wilden er vanaf het begin vol voor gaan en dat gebeurde ook, want we stonden al snel met 5-0 voor. Met de rust was het 10-3 en dan wil je er ook na rust veel energie in stoppen. Alleen dat lukte door het warme weer en het feit dat je zo dik voorstaat, niet”, aldus speelster Marit Strating. “Toen het verschil drie was, was er wel even sprake van spanning. Dan komt er meer druk op te liggen en ga je gehaaster de bal gooien en dingen doen die je eigenlijk niet moet doen. Ook bij mij. Uiteindelijk is het allemaal goed gekomen, zijn we kampioen en gaan we een gezellig feestje vieren.”
Trainer Jan Bijkerk maalde niet om het matige optreden na rust. “In de regel zijn kampioenswedstrijden slecht, ik vond dat wij een heel degelijke eerste helft speelden. Na rust waren wij aan het harken. Dat heeft te maken met de spanning en zenuwen als het niet lekker loopt, maar dat hoort erbij. Wat de doorslag heeft gegeven, is dat we ondanks de vele blessures, de laatste weken in dezelfde samenstelling hebben gespeeld.”
Met de 15-10 overwinning maakt Sparta zich op voor een seizoen in de ereklasse. Die klasse ziet er anders uit. Er wordt gewerkt met kleine regionale poules, waarbij het zomaar kan zijn dat Sparta DOS’46 uit Nijeveen treft, de oude ploeg van Strating. Of het reëel is dat Sparta daarin thuishoort? “Dat we straks uitkomen in de ereklasse, is mooi, goed en daar gaan we vooral heel veel van leren”, antwoordde ze wat diplomatiek.

Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen gisteren
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden gisteren
De Mannenschuur maakte gebruik van het VSBfonds.
Speeddaten met VSBfonds voor financiering sociale projecten in Overijssel Algemeen 17 mei, 09:30