Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Het belang van sparen

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Steeds minder mensen hebben voldoende geld om een periode van 3 tot 6 maanden te kunnen overbruggen, laat staan dat ze beschikken over voldoende geld om een nieuwe wasmachine, televisie en reparatie aan de auto te kunnen betalen. Met een serieus spaarrekening hebben we het natuurlijk niet over een paar honderd euro, maar over een serieus bedrag. Gemiddeld is het advies om een buffer te hebben waarmee je een periode van 3 tot 6 maanden kunt overbruggen, in het geval je bijvoorbeeld je baan verliest. Het is dus belangrijk om te zorgen dat je netjes iedere maand spaart. Waarom dit zo belangrijk is en hoe jij ervoor kunt zorgen dat je die buffer binnen de kortste keren op je rekening hebt staan, vertellen we je nu.

Financiële zekerheid

Sparen zorgt voor financiële zekerheid in onzekere tijden. Je weet nooit wanneer er iets onverwachts kan gebeuren, zoals het verlies van een baan of een medische uitdaging waar je voor komt te staan. Ook kan je auto er bijvoorbeeld ineens mee ophouden, waardoor het vervoer naar je werk een uitdaging wordt. Door een noodfonds op te bouwen, ben je beter voorbereid op dergelijke situaties. Het hebben van een buffer geef je namelijk een hoop rust, aangezien je je geen zorgen hoeft te maken over eventuele problemen als het gaat om het overbruggen van deze periode.

Maak van je dromen werkelijkheid

We hebben allemaal wel één of meerdere dromen die we maar wat graag werkelijkheid zien worden. Hoe fijn is het dan dat je dit ook daadwerkelijk kunt doen? Het fijne aan het stellen van doelen, is dat je dit voor het grootste deel helemaal zelf in de hand hebt. Stel dat je met het gezin een reis wilt maken door het prachtige Zuid-Afrika. Dan weet je natuurlijk dat dit niet alleen met het vakantiegeld kan worden betaald, mits je een dusdanige baan hebt, dat dit wel kan. Je zult er dan dus voor moeten sparen. Stel dus voor jezelf een realistisch doel, zodat je hier naartoe kunt werken. Spaar je bijvoorbeeld iedere maand 500 euro en kost de reis 10.000 euro, dan weet je dat je ongeveer 2 jaar zou moeten sparen voordat je droom werkelijkheid wordt.

Investeren in plaats van sparen

Sparen is leuk, maar niet als je wat sneller vermogen wilt opbouwen. Sterker nog, door geld te sparen, wordt je vermogen minder waard. Stel dat je een jaar of 5 geleden besloot te investeren in de bitcoin, dan lag de Bitcoin koers destijds een veelvoud lager dan deze nu is. Het rendement is dus een stuk groter, maar ook de risico’s natuurlijk. Stel dat je droom is om een huis of appartement in het buitenland te laten bouwen, dan is het handig om je geld verstandig voor de lange termijn te beleggen. Wil je met het hele gezin op vakantie, dan is sparen een prima optie. Om ervoor te zorgen dat je je vermogen sneller kunt opbouwen, is het wel verstandig om eens serieus na te denken over het beleggen in aandelen. Dit kan namelijk redelijk laagdrempelig, maar brengt altijd wel een bepaald risico met zich mee.

Afbeelding
Geslaagde vrijwilligersdag bij Het Zuiderboeltje Algemeen 1 jun, 13:55
Afbeelding
VAN EEN OPGEKNAPTE ZAAG NAAR EEN TIMMERMAN MET EEN EIGEN ZAAK.Gered Gereedschap maakt er werk van Nieuws Ingezonden 1 jun, 13:50
Afbeelding
YEZ festival ontvangt ruim 1400 leerlingen in twee dagen op het terrein van de Spoorzone in Zwolle Algemeen 1 jun, 11:19