Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Wat klinkt beter: een mannelijke of vrouwelijke voice-over?

· leestijd 2 minuten Partnerbijdrages

De keuze tussen een mannelijke of vrouwelijke voice-over voor je opname - of het nu voor een uitlegvideo, een telefonische begroeting of een ander doel is - is cruciaal voor het succes ervan. Alleen al de manier waarop een stem klinkt kan luisteraars uitnodigen om aandachtiger af te stemmen en de boodschap beter op te nemen.

De waarheid is dat zelfs de meest overtuigende boodschap ter wereld kan mislukken als de stem die hem brengt niet geschikt is. En we weten dit allemaal instinctief, omdat onze hersenen zijn geprogrammeerd om betekenis te koppelen aan de menselijke stem.

Als je er dus zeker van wilt zijn dat je opname zijn doel bereikt, overweeg dan zorgvuldig of een mannelijke stemacteur of een vrouwelijke stemacteur geschikter zou zijn. Wanneer je niet zeker weet hoe je de beste beslissing kunt nemen en de situatie objectief kunt analyseren, maak je dan geen zorgen.

Dit artikel zal je helpen om de voordelen van een voice-over vrouw en man te kunnen onderscheiden. Bovendien geeft het je een paar waardevolle hulpmiddelen zodat je elke keer weer de beste keuze kunt maken.

Wat zijn de voordelen van een vrouwelijke stemacteur?

Uit een onderzoek van de marketingexperts blijkt dat vrouwelijke stemmen aanzienlijk meer vertrouwen wekken. De bevinding bevestigt de optie volgens welke vrouwelijke stemmen beter werken voor kalmerende berichten of informatie die tot ons komt op stressvolle momenten.

Er is een reden waarom Apple een vrouwenstem koos voor Siri, omdat bewezen is dat in frustrerende situaties vrouwenstemmen kalmerend en geruststellend kunnen zijn. Dat is waarschijnlijk ook de reden waarom de meeste computersystemen of technologie-AI’s door vrouwen worden ingesproken.

Een ander onderzoek heeft onlangs aangetoond dat 66% van de kijkers van internetvideo’s de voorkeur geeft aan een vrouwelijke stemacteur boven die van een man. De reden hiervoor is dat luisteraars vrouwenstemmen vertrouwder vinden. Bovendien kan het ook een biologische/evolutionaire motivatie hebben, omdat vrouwen meestal worden gezien als geen bedreiging.

Het is dus ook geen toeval dat de meeste mensen hun voicemail laten inspreken door een vrouwelijke voice-over. Uiteindelijk kan de stem van een vrouw positieve associaties oproepen met de verzorger in ons leven, waardoor we meer bereid zijn om onze muren neer te zetten en te luisteren.

Wat zijn de voordelen van het kiezen van een mannelijke voice-over?

Op de vraag waar ze een mannenstem mee associëren, antwoordden de meeste respondenten dingen als” autoriteit”,” feitelijk” en zelfs” neutraal”. Er is iets inherent besluitvaardigs aan de toonhoogte van mannenstemmen waardoor luisteraars sneller akkoord gaan met een boodschap.

Bovendien kunnen mannenstemmen een nieuwe laag diepte toevoegen dankzij hun resonantie. Dat betekent dat een mannenstem beter de aandacht kan trekken of door de rommel heen kan prikken in lawaaierige omgevingen.

Mannelijke voice-overs domineren bijvoorbeeld nog steeds het landschap van politieke advertenties. Het meest recente onderzoek suggereert echter dat voice-over vrouwen net zo overtuigend kunnen zijn.

Dit bewijst dat, hoewel bepaalde kenmerken mannenstemmen onderscheidend maken, het allemaal terugkomt op de boodschap die je wilt overbrengen.

Waarom maakt het uit of je een mannelijke of vrouwelijke voice-over kiest?

Het kiezen van de juiste stem kan het verschil maken tussen je boodschap die wordt gehoord en correct wordt geïnterpreteerd of je boodschap niet aankomt. Natuurlijk hangt het succes van elke voice-overopname af van een complex netwerk van factoren, maar de tonaliteit en diepte van de stem zijn belangrijk.

Het timbre, de toonhoogte en de resonantie van de stem bepalen de eerste reactie van je luisteraars. En, nog belangrijker, wat de eerste emoties losmaakt, die cruciaal zijn voor het vasthouden aan de boodschap.

Als je het juiste geslacht kiest voor je stemacteur, begin je op de juiste voet en ben je al halverwege het bereiken van je doelen. Als je echter kiest voor een stem die niet resoneert met je publiek of boodschap, dan zal het bijna onmogelijk zijn om de aandacht en het vertrouwen van je luisteraars terug te winnen.

Door het juiste geslacht voor je stem te kiezen, bereik je twee essentiële doelen:

  • Je maakt beter contact met de luisteraar
  • Je valt beter op dan je concurrenten

Dit zijn de twee hoofdingrediënten die ervoor kunnen zorgen dat je boodschap goed aankomt. Maar voordat je een beslissing neemt, moet je veel voice-over stemmen luisteren.

Het grootste stemmenbureau in Nederland

De beste manier om dit te doen is door contact op te nemen met een professioneel stemmenbureau zoals het grootste stemmenbureau in Nederland: VoiceCowboys uit Amsterdam. Zij hebben verschillende mannelijke en vrouwelijke stemacteurs waaruit je kunt kiezen. En helpen je zelfs bij het maken van de juiste keuze.