Afbeelding
Foto: Brigitte Wolthuis

Cultuurfonds Overijssel investeert met ruim € 247.000 in 69 cultuur- en natuurprojecten

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE -  Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel heeft in het tweede kwartaal van dit jaar voor 247.275 euro bijgedragen aan 69 bijzondere cultuur- en natuurprojecten in de provincie. Een daarvan is VijfSTichting Kunst en Cultuur. 


Het is elk kwartaal mogelijk om een financiële bijdrage aan te vragen voor een project. De criteria waar een aanvraag aan moet voldoen, zijn te vinden op de website van het Cultuurfonds. Aanvragers kunnen eenvoudig een quickscan doen om te kijken of hun project in aanmerking komt via www.cultuurfonds.nl/quickscan.Hieronder lichten we enkele opvallende projecten toe, waar het bestuur deze keer van onder de indruk was.

VIJFStichting Kunst en Cultuur Olst-Wijhe kan voor haar VIJF culturele expedities rekenen op 15.000 euro. In de komende vijf jaar worden de dijken van de IJssel versterkt tussen Deventer en Zwolle. Voor deze periode is het programma VIJF ontwikkeld met expedities en festivals in dit gebied. Vrijwilligers, bewoners en experts gaan samen op zoektocht in het IJsselgebied. Afhankelijk van thema en project zijn dat expedities die de bodem, flora en fauna onderzoeken op hun culturele waarden. Maar ook verhalen van en over bewoners en gebruiken, historie van plekken en restanten van geschiedenis. De eerste expedities vinden 30 september en zondag 1 oktober 2023 aan de IJssel plaats in Wijhe en op 21 en 22 september 2024 bij het Olsterpark Olst.

 THJOrribleMuziekvereniging Armonia uit Hengelo kan voor de muziektheaterproductie THJOrrible rekenen op 5.000 euro. Het Twents Jeugd Harmonie Orkest (TJHO), onderdeel van Armonia, maakt de nieuwe muziektheaterproductie THJOrrible. Tijdens de voorstelling wordt het publiek meegenomen naar de familiegeschiedenis van vier jongeren. Regionale Twentse legenden en sagen zoals de Witte Wieven (heksen) en weerwolven (Hee-mennekes) zijn de inspiratiebron voor het verhaal. De voorstelling wordt onder begeleiding van professionals door de jongeren zelf gemaakt en uitgevoerd. De voorstelling is op 29 en 30 september te zien in de Schouwburg Hengelo.

50 jaar arbeidsmigratie in NederlandStichting Atlas Cultureel ontvangt voor haar reizende tentoonstelling 50 jaar arbeidsmigratie in Nederland 7.500 euro, waarvan 5.000 euro Stadsfonds Almelo. In 2024 is het 60 jaar geleden dat de eerste ‘gastarbeiders’ zich vestigen in Nederland. Met de expositie wil Atlas de gedeelde geschiedenis aan nieuwe generaties doorgeven en wederzijdse culturele interesse opwekken. Voor de tentoonstelling zijn 50 mensen (gastarbeiders uit onder andere Spanje, Italië en Marokko en hun autochtone collega’s, werkgevers, buren, etc.) gefotografeerd. Persoonlijke items zoals koffers, paspoorten en werkcontracten zijn in de expo opgenomen. De tentoonstelling is vanaf 15 maart 2024 te bezichtigen in Bibliotheek Almelo, vervolgens reist deze verder. Daarnaast wordt er een lezing, dialoogbijeenkomst en educatief programma aangeboden voor scholieren.

Het Prins Bernhard Cultuurfonds investeert elk jaar ruim 35 miljoen euro in cultuur en natuur. Dat geld gaat naar zo’n 3.500 projecten door heel Nederland en het Caribisch deel van ons koninkrijk. Dat doen we met de bijdrage van de VriendenLoterij en Nederlandse Loterij en samen met onze donateurs, schenkers en partners. Het Prins Bernhard Cultuurfonds Overijssel is een van de twaalf provinciale afdelingen. www.cultuurfonds.nl

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Dahliastekkenverkoop op 25 mei bij Rondom de Peperbus; maar liefst 65 soorten Algemeen 24 mei, 16:00
Afbeelding
Brand in frituurpan zorgt voor flink wat schade in keuken bij restaurant Silk Sushi & Asian Dining Algemeen 24 mei, 14:29
Relámpago Trio
Student zet eigen festival op Nieuws Ingezonden 24 mei, 14:26

Abonneer gratis

op de digitale krant en ontvang
deze wekelijk in je mailbox.