Herman Haverkort houdt van het maken van mooie producten.
Herman Haverkort houdt van het maken van mooie producten. Foto: Gerard Meijeringh

‘De geest is uit de fles’ bij Haverkort, dus stopt hij met zijn geliefde slagerij in Assendorp

· leestijd 2 minuten Algemeen

ASSENDORP - Na 93 jaar komt eind maart een einde aan een succesvol en gewaardeerd familiebedrijf in Assendorp. Op 29 maart is Slagerij Haverkort voor het laatst open. Om 18.00 uur sluit eigenaar Herman Haverkort definitief de deuren. “Het is mooi geweest.”

De beslissing om te stoppen met zijn slagerij speelt al veel langer bij Herman Haverkort. “Drie jaar geleden kreeg ik het eerste signaal. Dan ga je nadenken. Dat gevoel ging niet weg. Vorig jaar na de zomer hebben we de datum van 29 maart geprikt”, aldus Haverkort. Hij spreekt van een proces. “Je gaat je allerlei dingen afvragen. Waar sta ik? Wat kan ik nog? De coronaperiode was een moeilijke tijd. Daarna had ik moeite om de omzet vast te houden. Het werd steeds moeilijker om aan personeel te komen en de inkoopprijzen liepen op. En je kunt niet alles doorberekenen. Bovendien heb ik geen opvolgers. Dan ga je nadenken. Hoe ga ik afbouwen? Dan kijk je naar de ontwikkelingen in de markt. Het verschuift steeds meer richting de maaltijden, maar daar ligt mijn passie niet. Daar ben ik teveel een ambachtelijk slager voor. Ik wil mooie producten maken.” 

Ziel en zaligheid

De geschiedenis van Slagerij Haverkort gaat terug tot 1931. Toen begon de opa van Herman Haverkort, ook Herman geheten, de slagerij. “Dat was op dezelfde plek, maar wel in afgeslankte vorm. Daarna is het bedrijf gegroeid”, aldus Herman Haverkort. Begin jaren zestig namen zijn ouders Eef en Joke de zaak over. Er werd een maaltijdenservice opgezet. “Mijn moeder ging met een pan nasi naar buurman Piet. Zo is het begonnen. Vervolgens kwam er een soepje bij en dat leidde allemaal tot het opstarten van catering.” In 1993 nam Herman Haverkort de zaak over. Hij zette zich met ziel en zaligheid in het voor het bedrijf. “Dag in dag uit ben je met het bedrijf bezig. Je rolt van het één in het ander. Ik wilde altijd mijn eigen draai aan producten geven, dat vond ik mooi. Ik heb het altijd met plezier gedaan, maar ik heb altijd gezegd: ‘Als de energie eruit is, stop ik’. Dat nu dus het geval.” 

Van Haver tot Bok

Na 29 maart maakt Herman Haverkort plaats voor Nicole en Martijn Bokkers. Hij benadrukt dat er geen sprake is van een overname. “Ik staak mijn bedrijf en Nicole en Martijn beginnen iets nieuws. Ze gaan mijn productie gedeeltelijk overnemen.” Nicole en Martijn Bokkers starten begin mei met hun nieuwe zaak onder de noemer Van Haver tot Bok. “Een verwijzing naar de namen Haverkort en Bokkers. En we richten ons op vlees en vega”, aldus Nicole Bokkers. “Wij starten een verswinkel, gericht op maaltijden. De worstmakerij blijft. We gaan worst en vleeswaren verkopen. En een beperkt assortiment vlees. Allemaal zelfgemaakte producten.” Ook komt  er een brasserie in de zaak. “Daar kun je alles eten wat ook in de winkel wordt verkocht. Een kop koffie, een broodje, een hoofdgerecht met soep kan ook.” 

Afbouwen

Bij de worst- en vleeswarenproductie is er een belangrijke rol weggelegd voor Herman Haverkort. “Ik ga Martijn helpen met de opstart. Dan kan ik een beetje afbouwen”, aldus Haverkort. “Het is doodzonde om 93 jaar traditie over boord te gooien”, vult Nicole Bokkers aan. Voor Haverkort breekt een nieuwe levensfase aan. “Straks is voor mij de druk eraf. Ik krijg een andere rol. De vraag is hoe ik dat ga ervaren. Ik krijg meer vrijheid. Hoe ga ik daar mee om? Het wordt voor mij een nieuwe uitdaging.”

Gerard Meijeringh

Relatietrainer en gevoelsmens Johnny Jansen is nog lang niet uitgewerkt bij PEC Zwolle Sport 1 uur geleden
Sertac Yilmaz blijft aan de bal tegen SEH.
Ulu Spor aanvaller Sertac Yilmaz wil titelwoord nog niet horen Sport 2 uur geleden
Afbeelding
Nieuwe Fraterhuis Talks over film als start van een dialoog met Johanneke Dijkstra Algemeen 3 uur geleden