Een beeld van een avondje zomerbridge bij Bridgeclub PEC.
Een beeld van een avondje zomerbridge bij Bridgeclub PEC. Foto: Gerard Meijeringh

Bridgeclub PEC viert 70-jarig jubileum

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op 1 september 1953 werd Bridgeclub PEC opgericht. Zeventig jaar later is de vereniging nog springlevend. Op 7 oktober wordt het 70-jarig jubileum gevierd in restaurant De Mol. Een gesprek met secretaris Peer Zweers en Corrie Tol (lustrumcommissie).

De oorsprong van de bridgeclub gaat terug naar PEC in 1953. “Het is onder de tribune begonnen met voetballers en supporters van PEC die niet kozen voor een derde helft, maar gingen bridgen”, vertelt Zweers. Na twee jaar, in 1955, verhuisde de vereniging, waarschijnlijk vanwege de groei van de bridgevereniging, naar de Palou aan de Jufferenwal. Weer twee jaar later vond de vereniging bij Hotel Peters (later Hotel Dijkstra) een nieuwe plek. Daar zat de bridgeclub tot 1966. Daarna fungeerden achtereenvolgens de Grote Sociëteit, Hotel Geijtenbeek, Stilohal, De Weyenbelt, Café de Vrolijkheid en Wijkcentrum Dieze Oost als speellocatie. Sinds 2015 wordt er gebridged in het lunchcafé van de ZBC-hal.

Net als veel andere verenigingen heeft ook Bridgeclub PEC veel last gehad van corona. “Dat heeft ons veel leden gekost. Een landelijke tendens”, vertelt Tol. “Meer dan dertig procent van het ledenbestand is toen verdwenen. We zijn van 130 teruggegaan naar 80 leden”, vult Zweers aan. Hij spreekt van een landelijke tendens sinds de corona. “Het is een heel enge periode geweest. Gelukkig zijn er weer wat bridgers in aantocht en hebben we inmiddels weer negentig leden.” Hij doelt op een grote aanwas van nieuwe bridgers bij de Bridgeacademie Zwolle. Hier worden bridgers opgeleid. De Bridgeacademie Zwolle is niet gebonden aan één bepaalde bridgevereniging. Na één of twee jaar opleiding komen de beginnende bridgers in een startersclub, waar ze routine op kunnen doen. Na maximaal één jaar stromen ze door naar een bridgevereniging. “De zeven Zwolse bridgeverenigingen zijn aangesloten bij de Bridgebond. De voorzitters van deze verenigingen vormen het bestuur van Bridgeacademie Zwolle”, legt Zweers uit. 

Wat maakt Bridgeclub PEC zo bijzonder? “Gemoedelijkheid. Gezelligheid staat voorop”, zegt Tol. “Dat is bij ons sterker dan bij de andere Zwolse verenigingen. Daar is het meer prestatiegericht. Verschillende bestuursleden van andere verenigingen zijn daarom ook bij ons lid”, vult Zweers aan. Elke dinsdag, van begin september tot en met eind mei, wordt er bij Bridgeclub PEC gestreden in de eigen competitie, verdeeld over twee lijnen (niveaus). In de maanden juni, juli en augustus wordt iedere dinsdag de zomerbridge gehouden bij Bridgeclub PEC. Volgens Zweers en Tol zijn de verhoudingen tussen de verschillende Zwolse bridgeverenigingen goed. “De bridgers kennen elkaar goed. Veel mensen lopen al heel lang mee. Sommige bridgen al veertig jaar”, aldus Zweers. “Het is een soort verslaving”, zegt Tol. “Bridge is de grootste denksport van Nederland. Bridge is echt actief met je hoofd bezig zijn”, vervolgt Zweers. 

Bij Bridgeclub PEC wordt toegeleefd naar de viering van het 70-jarig jubileum in Restaurant De Mol. Tol vormt samen met Ank Dunnink en Silvia Eijken-Schreiber de lustrumcommissie. Uiteraard wordt er op deze bijzondere dag door de leden gebridged en kunnen de aanwezigen genieten van een optreden. Daarnaast is er een Kika-loterij en is er een koud- en warm buffet.

Gerard Meijeringh