Afbeelding
Foto: Aangeleverd

Open Monumentendag voor jong en oud

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Op zaterdag 9 september openen tussen 10.00 en 17.00 uur ongeveer vijftig monumenten in Zwolle gratis de deuren. Ook zijn er veel activiteiten voor jong en oud. De dag wordt met een spectaculaire avond op 8 september zelfs landelijk geopend. Zwolle heeft daarmee de primeur. Het thema van Open Monumentendag is ‘levend erfgoed’.

Op vrijdag 8 september 20.00 uur is de landelijke opening op het Grote Kerkplein met een gratis toegankelijke openingsshow vol Zwols talent. Met optredens van Victory Drumline, Rico & jonge rappers van de Fakkelteit, een vuurspuwer en meer verrassingen. 

Op de Maakmarkt aan de Luttekestraat komt immaterieel erfgoed tot leven in ambachten en workshops. Vanaf 21.00 uur kan op tien monumentale locaties gratis van verschillende vormen van immaterieel erfgoed worden genoten. Met circusacts, muziek, verhalenvertellers en dans. 

Het volledige programma staat op www.openmonumentendag.nl/landelijke-opening. Hier kan ook worden aangemeld voor de Revue-avond in de Bonbonnièrezaal van Schouwburg Odeon en voor de prikkelende en verrassende acts in Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Zaterdag 9 september kent een uitgebreid programma. Dit jaar zijn een aantal monumenten voor het eerst opengesteld. Zoals de Wheeme (Lombardstraat) waar een ‘Zwolle tentoonstelling’ en bouwhistorische rondleidingen zijn, de Marechausseekazerne (Meppelerstraatweg) en de bijzondere Bonbonnièrezaal Odeon. 

In veel monumenten zorgen koren en ensembles voor een veelzijdig aanbod, van klassiek tot modern en van strijkorkesten tot fluitensembles. In ANNO Stadsmuseum Zwolle is onder meer de publiekspremière van de film over het bouwhistorische onderzoek naar de stadsmuur aan de Koestraat. De Luttekestraat is wederom de plek voor de Maakmarkt met ambachten en workshops.

Voor de jongere bezoekers zijn er speciale activiteiten zoals de vernieuwde kinderpuzzeltocht, ‘wordt bouwmeester in een dag’ in ANNO Stadsmuseum Zwolle en een workshop door Kinderkoor Konstantijn van Stichting de Vuurvogel in Odeon.

Voor unieke monumenten, zoals het Monument voor onbevestigde Aannames, is in Papenstraat 9 de eerste pop-up Monumenten Winkel van Nederland door Firma Weijland + Consorten te vinden. 

Maritiem erfgoed is er volop tijdens de Historische Havendag aan de Thorbeckegracht. Hier zijn sleepboten en opduwers te zien en er zijn tal van activiteiten. Open Monumentendag beperkt zich niet tot het centrum. Met twee fietsrouten kunnen de prachtige Zwolse omgeving en de monumenten in het buitengebied worden beleefd.

Het volledige programma is te vinden op www.zwolle.nl/open-monumentendag. 

De informatiekraam met alle informatie over Open Monumentendag, zoals het programmaboekje en het Monumentenmagazine, staat op zaterdag aan de Grote Markt voor Academiehuis Grote Kerk Zwolle.

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20