Afbeelding
Foto: Aangeleverd

CCC-leerling regelt gastles voormalig Belgische premier Herman van Rompuy

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Het Carolus Clusius College (CCC) houdt morgen, vrijdag 15 september, een Democratiefestival voor haar leerlingen. In aanloop daarnaartoe kregen de tweede klassen vmbo-tl vandaag een online gastles van Herman van Rompuy, voormalig premier van België en voorzitter van de Europese Raad. Deze gastles was geregeld door Daniël Volkers, leerling in 2 tl, die Van Rompuy eerder dit jaar ontmoette tijdens de live-uitzending op Bevrijdingsdag vanuit Zwolle. 

Tijdens deze uitzending had Daniël een ontmoeting met Van Rompuy en Mark Rutte. ’s Avonds was er in het Amsterdamse Carré nog een diner. Tijdens dit diner zat Daniël bij Van Rompuy aan tafel en hoorde hij dat Van Rompuy graag gastlessen geeft aan jongeren om hen het belang van politiek en democratie in te laten zien. Daniël bedacht zich geen moment en nodigde Van Rompuy uit voor een gastles op het CCC.

Vandaag was het dan zover. Vanaf zijn zolderkamer vlakbij Brussel wist Van Rompuy de klassen te boeien met zijn verhalen. Zo vertelde hij onder andere dat zijn liefde voor Europa ontstond tijdens een reis naar Italië met vijf scholen uit heel Europa. “Samen reizen helpt elkaar begrijpen”, vertelde hij. Op zijn zestiende werd hij lid van de jongerenafdeling van de Christelijke Volkspartij (CVP), vergelijkbaar met het CDA in Nederland. “Pas op mijn zestigste werd ik premier van België. Na één jaar werd ik voorzitter van de Europese Raad. Hierin zaten de leiders van 27 landen, met vaak verschillende meningen. De kunst is om van al die verschillen iets te maken waar je samen achter kunt staan.”

Van Rompuy vind de politiek nu lastiger dan vroeger. “Mensen leven meer op zichzelf en hebben snel een mening klaar. We zijn minder geneigd om naar elkaar te luisteren en staan weinig open voor de mening van een ander. Maar ook de politiek maakt fouten door beloften niet na te komen of andere dingen te doen dan wat je zegt. Dat is een slechte zaak voor de politiek.”

Het mooiste moment in zijn politieke carrière was toen hij in december 2012 namens de Europese Unie de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst mocht nemen. “Als 75-jarige heb ik nooit direct een oorlog meegemaakt. Dat is niet vanzelfsprekend. Kijk maar om je heen.”

Het Democratiefestival dat morgen op het CCC plaatsvindt, is de aftrap van het jaarthema democratie. Er zijn gastlessen door Pro Demos, een raadslid, diverse schrijvers en Amnesty International. De klassen 1, 2 en 3 doen verschillende projecten gelinkt aan democratie. Het CCC is UNESCO-school en heeft elk jaar een maatschappelijk thema centraal staan. Het Democratiefestival valt samen met de Dag van de Democratie, die ook morgen op het programma staat. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Schilderkwast brengt jonge mantelzorgers aan de praat Algemeen gisteren
Frame uit de film met Ilse Lenstra en Sijmen de Jong (r).
Korte film 'Niemand Weet' door Zwolse filmmakers wint groots bij 48 Hour Filmproject en gaat naar wereldfinale in Seattle Algemeen 18 mei, 13:41
Afbeelding
Broodje in de oven leidt tot rookontwikkeling in de Vechtstraat Algemeen 18 mei, 11:13