?Zwols' Inloophuis De Zonnesteen verkiest rustige locatie in Hattem
?Zwols' Inloophuis De Zonnesteen verkiest rustige locatie in Hattem brugmedia.nl

?Zwols' Inloophuis De Zonnesteen verkiest rustige locatie in Hattem

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HATTEM/ZWOLLE - Inloophuis De Zonnesteen is begin juli verhuisd naar Hattem. Op zaterdag 5 september was de feestelijke opening in het multifunctionele centrum aan de Daendelsweg in het Gelderse stadje, net over de IJssel.

De Zonnesteen is opgericht in Zwolle en bestaat 6,5 jaar. ?We zaten aan de Koestraat, in het hart van Zwolle, op een prachtige locatie?, volgens coördinator Els Beekman. ?Het was de oude parochie van de Lutherse Kerk. Nadeel was dat we op de eerste verdieping zaten. Onze gasten moesten bij de voordeur aanbellen om binnen te komen. Parkeren was er lastig en het was een vrij dure plek. Dat waren redenen voor ons om verder te kijken.? Eerst werd een locatie binnen Zwolle gezocht. ?Onze gasten verblijven tijdens hun behandeling veel in het ziekenhuis. Wij willen daarom met ons inloophuis bij voorkeur middenin de samenleving staan?, vervolgt coördinator Corrie Witte. ?Zo creëren we een laagdrempelige plek, waar mensen die met kanker te maken hebben elkaar kunnen ontmoeten. Voor een luisterend oor of om gewoon niets te doen. Alles mag. En wat je vertelt, blijft hier.? De zwemgroep zwom al in Hattem, waardoor een gesprek ontstond met Stichting Welzijn Hattem. ?Beide partijen werden daarvan enthousiast?, volgens Beekman. ?Het resultaat is dat we nu op die laagdrempelig plek zitten, waar de deuren zelfs ? heel symbolisch - automatisch opengaan. Verder is er in dit pand constant beweging van mensen die deelnemen aan diverse activiteiten.?
Opening
Aan belangstelling was geen gebrek bij de opening. De Gelderse Commissaris van de Koning Clemens Cornielje verrichtte de opening en de burgemeesters van Hattem, Heerde, de wethouder van Oldebroek en zo'n 150 belangstellenden waren van de partij. Inloophuis De Zonnesteen biedt in samenwerking met haar gasten vooral activiteiten aan. Beekman: ?Gewoon ter ontspanning. Of om elkaar tot steun te zijn. Kanker kan uit je lijf zijn, maar verdwijnt nooit uit je leven. Iedereen die hier komt snapt dat, ook al is de kanker vijf jaar geleden, het blijft een item. Verder hebben we verschillende gespreksgroepen voor mensen die nu ziek zijn, voor kinderen en de groepen voor partners willen we nieuw leven inblazen. We houden themabijeenkomsten en workshops en kijken nog naar nieuwe mogelijkheden voor dans en yoga.?

Gasten
?Door de verhuizing naar Hattem ontstaat nieuwe dynamiek, onder meer met de komst van nieuwe gastvrouwen?, merkt Witte. ?Vooraf hebben we met onze gasten besproken of ze het erg vonden als we naar Hattem zouden gaan. De meesten gaven aan dat ze De Zonnesteen zo waardevol vinden dat het voor hen geen bezwaar was. Dat beschouwen we als een groot compliment.? Mensen zijn bij De Zonnesteen altijd welkom; het maakt niet uit hoe lang het is geleden dat ze met kanker zijn geconfronteerd. Haar doel is het faciliteren van ontmoeting. En, waar gewenst, kunnen Beekman en Witte met gasten gesprekken voeren. Zij hebben daarvoor een coachingsopleiding gehad. ?Als er psychologische begeleiding gewenst is, verwijzen ze door?, benadrukken ze.

Afstand
Zo'n vijftig gasten bezoeken De Zonnesteen regelmatig. ?De afstand valt reuze mee?, realiseert Witte zich. ?Vanuit het Zwolse centrum naar Stadshagen of Zwolle-Zuid ben je langer onderweg dan naar Hattem.? De Zonnesteen is een vrijwilligersorganisatie met bijna dertig vrijwilligers, waaronder vijftien gastvrouwen en een gastheer, die het moet hebben van donaties. Beekman: ?Het is mooi als bedrijven een projectsponsoring kunnen doen, maar ook organisaties die ons financieel een warm hart toedragen, zijn erg welkom.?