Met Ellen Auerbach op fotografische wereldreis
Met Ellen Auerbach op fotografische wereldreis brugmedia.nl

Met Ellen Auerbach op fotografische wereldreis

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Onder de titel ?Berlijn ? Tel Aviv ? New York. Een fotografische wereldreis' presenteert Museum de Fundatie  in nauwe samenwerking met de Akademie der Künste Berlin vanaf 5 september een retrospectief van het fotografische werk van Ellen Auerbach (Karlsruhe 1906 ? New York 2003).
Ellen Auerbachs carrière als fotografe begon eind jaren twintig in Berlijn, waar ze les nam bij Bauhaus-fotograaf Walter Peterhans. Samen met Grete Stern richtte ze vervolgens studio ?ringl + pit' op, die zich specialiseerde in reclame- en studiofoto's. Dit was voor vrouwen toen nog buitengewoon geëmancipeerd, maar begon al wel een nieuwe trend te worden. Het waren juist vrouwen die het creatieve potentieel van de fotografie ontdekten en zich met dit nog jonge medium succesvol wisten te profileren. Voor de Jodin Ellen Auerbach (toen nog Ellen Rosenberg) werd Duitsland echter al snel te gevaarlijk. Kort nadat de nationaalsocialisten in 1933 de macht hadden gegrepen, emigreerde ze samen met haar latere echtgenoot Walter Auerbach eerst naar Palestina, waar ze een studio voor kinderfotografie begon, en later naar Engeland. Hier kon ze als fotografe geen vaste voet aan de grond krijgen. Tenslotte emigreerde ze naar de Verenigde Staten, waar ze in 2004 op 98-jarige leeftijd in haar New Yorkse woning overleed.
Ellen Auerbach omschreef zichzelf als een wereldburger die zich overal thuis voelde. Ook getuigen haar foto's steeds van een persoonlijke zoektocht naar zingeving. Het spectrum van haar fotografische motieven reikt van reclamefotografie, landschap en portret tot straatfotografie. Haar bijzondere fotografische blik komt naar voren in avant-gardistische experimenten, komische situaties en verrassende details, maar ook in de niet-pathetische, maar indrukwekkende enscenering van licht en schaduw. Vol belangstelling en empathie benadert ze de mensen in den vreemde met haar camera. Daarbij is ze nooit opdringerig of vergoelijkend, maar neemt ze ook geen expliciet maatschappijkritisch standpunt in.
In de context van de ?Exilforschung' (het onderzoek naar de door de nationaalsocialisten verdreven Duitsers in ballingschap) in de jaren zeventig kreeg het werk van Ellen Auerbach bijzondere aandacht en sindsdien zijn haar foto's op vele tentoonstellingen in Amerika en Europa te zien. De eerste, grote overzichtstentoonstelling van haar werk werd echter pas in 1998 georganiseerd door de Akademie der Künste in Berlijn die het grootste deel  van de foto's uit haar nalatenschap in bezit heeft. In 2013 toonde Museum de Fundatie in zijn openingstentoonstelling ?Dans op de Vulkaan-Kunst en leven in de Republiek van Weimar' een reeks experimentele foto's van Ellen Auerbach naast werk van onder andere George Grosz, John Heartfield en Käthe Kollwitz.

 

Parallel is in Zwolle ook een groot aantal werken van voormalig Frankfurter Allgemeine Zeitung-fotografe Barbara Klemm te zien in de tentoonstelling ?Barbara Klemm - Van Willy Brandt tot Andy Warhol'.

 

 

 

Afbeelding
Zwollenaar Lieuwe Siebe de Jong exposeert in Stadkamer met foto's uit vergeten oorlogen Algemeen 21 uur geleden
VVN Opfriscursus Fiets
Veilig Verkeer Nederland organiseert gratis Opfriscursus Fiets met valpreventie + lunch Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Afbeelding
Inschrijvingen voor de HBO Bruisweek 2024 zijn geopend Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Cinekid presenteert in Filmtheater Fraterhuis: Vos en Haas redden het bos Algemeen gisteren
Afbeelding
Graasseizoen weer van start voor Zwolse schaapskudde Algemeen 17 apr, 18:14
Afbeelding
Feestelijke opening kleinschalige kledingwinkel als onderdeel van re-integratieproces Algemeen 17 apr, 17:50