Stichting De GroenteFabriek verbindt groen met community spiritĀ 
Stichting De GroenteFabriek verbindt groen met community spiritĀ  brugmedia.nl

Stichting De GroenteFabriek verbindt groen met community spiritĀ 

· leestijd 2 minuten Algemeen

HOLTENBROEK ?Ā  Dat een toevalligeĀ  ontmoeting in de bibliotheekĀ  grote gevolgen kan hebben, weten Joke Wierenga en Karen Lamsvelt maar al te goed. Met hun inzet realiseerden zij binnen een jaar de oprichting van Stichting De GroenteFabriek. Karen Lamsvelt, activeringscoach in de verslavingzorg, had door haar werk bij De Herberg regelmatig zicht op het braakliggend terrein ernaast aan de Nijverheidstraat. Met als inspiratiebron het project Incredible Edible uit Todmorden West Yorkshire, waar twee dames overal in de stad groente laten groeien om te delen, bedacht ze alras een bloeiend plan. Vervolgens liep ze wiskundedocent en milieukundige Joke Wierenga tegen het lijf.Ā  Zij bundelden hun krachten. In eerste instantie was het doel mensen met een achterstand aan het werk te helpen. De provincie Overijssel honoreerde dit initiatief met een subsidie in 2014.

?We hebben nu ook andere doelen?, zegt Joke. ?Biodiversiteit in de stad, educatie en participatie. De combinatie van verse producten in de stad en ook maatschappelijke dingen creĆ«ren, waarbij verbinding ons hoofddoel is. We willen laten zien dat je op een efficiĆ«nte manier hoge productiviteit kan bereiken op een klein stukje land.? ?Tevens willen we mensen gaan begeleiden die een indicatie hebben, groenten verkopen en kookworkshops organiseren?, voegt Karen toe. Tuinbonen, wortelen, ui en snijbiet. Pepers, tomaten, sla, koriander, eetbare bloemen, kruisbessen en aardbeien. De fabriekstuinders, met nu veertien vrijwilligers in totaal, zijn begonnen met het bewerken en ontwikkelen van de tuin. Voor hetĀ  terrein met een afmeting van drieduizend vierkante meter is een gedegen teelplan geschreven en een ontwerp getekend. Na het omploegen, indelen en de aanleg van de paden worden grote hoeveelheden compost van vier hoge bergen met kruiwagens af en aan gereden.

Zonnecirkel

EĆ©n van de vrijwilligers, Suzanna van 't Zand, werkt metĀ  experimentele verbouw van groenten, permacultuur en strobaalbouw. ?Ik creĆ«er een zonnecirkel met aan de noordkant een pergola van fruitboompalen als afscherming tegen weer en wind. Door optimaal van de zon gebruik te maken, ontstaat aan de zuidkant met heuvels, waterpartijen en steenhopen een evenwichtig en natuurlijk systeem. Een egelburg en een meidoornhaag moeten roofinsecten als luizen en jagers, bijvoorbeeld merels en lijsters, aantrekken.?

De twee enthousiastelingen hebben grootste plannen. ?We willen in de toekomst meer gronden ontwikkelen en beheren vanuit maatschappelijke en ecologische basis. Vijf tuinen rondom Zwolle, zodat het gewoon wordt dat je om de hoek groente kunt kopen, in plaats van in de supermarkt. In de tuin werken en lichamelijk bezig zijn is een goede manier om je stress kwijt te raken. Het zijn plekken waar mensen blij van worden. Je moet de bodem weer herstellen en koesteren?, geeft Karen aan. ?Ik ben ervan overtuigd dat het belangrijk wordt voor de toekomst. Veel mensen werken binnen in stenen gebouwen, zonder gevoel. Alles draait om geld. Hoe groter hoe beter. Dit is een tegenbeweging. We willen laten zien dat je met weinig geld en passie veel kunt bereiken. Het is gezond en sociaal: de community spirit. Het is basaal. Dit raakt je in de kern. Je bent je eigen voedsel aan het verbouwen?, benadrukt Joke tot slot.

Vrijwilligers

Op woensdag -, vrijdag- en zondagmiddag zijn de fabriekstuinders aan het werk. VriendenĀ  worden van Stichting De GroenteFabriek is mogelijk. Vrijwilligers, al dan niet met groene vingers, zijn welkom. Meer informatie is te vinden op www.facebook.com/GroenteFabriek en www.groentefabriek.com.