Afbeelding

Organisaties leggen historie Overijsselse boeren vast

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Drie provinciale erfgoedorganisaties hebben de handen ineen geslagen om de grote veranderingen in de agrarische sector van de afgelopen eeuw vast te leggen. Het Historisch Centrum Overijssel en stichting IJsselacademie uit Zwolle en museum TwentseWelle uit Enschede.

Zij geven met dit initiatief handen en voeten aan hun nieuwe samenwerkingsverband, met financiële steun van de provincie Overijssel. Zo bundelen ze hun expertise op het gebied van (digitale) ontsluiting van bronnen, historisch onderzoek en tentoonstellingen. Het levensverhaal van oudere plattelandsbewoners vastleggen. Dat is de insteek van het samenwerkingsproject Boeren in Overijssel. Hoe de boerenbevolking alle veranderingen op het platteland heeft ervaren. Nu het nog kan, want de mensen die nog met de hand maaiden of hun werkpaard inruilden voor een trekker worden steeds schaarser. De resultaten van het project worden zichtbaar op een website, in een boek en een tentoonstelling.

Boeren in Overijssel wil een beeld geven van de ?stille revolutie' op het platteland in de twintigste eeuw. De agrarisch sector is altijd volop in ontwikkeling geweest, maar na de Tweede Wereldoorlog ging het wel heel hard. Mechanisatie, schaalvergroting en specialisatie maakten een einde aan de traditionele gemengde bedrijven, met akkerbouw, melkvee en wat varkens en kippen.  Al die ontwikkelingen hadden grote invloed op het persoonlijke leven van betrokkenen.

Historici van de IJsselacademie leggen de komende jaren  de levensverhalen van vele tientallen plattelandsbewoners uitgebreid vast. Ook verzamelen zij historisch beeldmateriaal uit familiealbums en bedrijfsarchieven. Mannen én vrouwen die belangstelling hebben om aan dit project mee te doen, kunnen zich opgeven via info@ijsselacademie.nl. Het gaat nadrukkelijk niet alleen om melkveehouders, maar om iedereen met een directe betrokkenheid bij de agrarische sector in Overijssel.

Samen met actuele foto's en filmfragmenten van de geïnterviewden wordt de historische informatie ontsloten via MijnStadMijnDorp, het digitale platform van het Historisch Centrum Overijssel. Op basis van alle resultaten verzorgt TwentseWelle een reizende tentoonstelling door de provincie. Historische verenigingen en lokale musea kunnen desgewenst bij dit initiatief aanhaken. Donderdag 27 november is de officiële aftrap van het project in Zwolle. Kijk voor meer informatie op: www.mijnstadmijndorp.nl/nieuws.