Afbeelding
Erik-Jan Berends

Vondsten in de Spoelstraat moeten historie van Zwolle completer maken

Algemeen

BINNENSTAD – De archeologische opgraving aan de Spoelstraat, achter de voormalige bibliotheek, is na drie weken bijna afgerond. Alleen het gedeelte op de plek van de fietsenstalling wordt nog onderzocht. Stadsarcheoloog Michael Klomp is tevreden.

Hij hoopt met deze opgraving de aansluiting te vinden met zijn onderzoek onlangs op de Melkmarkt en een eerdere opgraving in 1984. “Hier lijkt het materiaal net van iets latere datum. We hebben afval- en beerputten onderzocht die mooi aardwerk en glaswerk bevatten, vooral uit 17e en het midden van de 18e eeuw. Die datering kunnen we afleiden uit de vormen van de flessen en het aardwerk.”

Het terrein bevindt zich pal achter de Statenzaal die in 1897 is gebouwd. “Voorheen stond hier statige bebouwing”, weet Klomp. “Het zou prachtig zijn om afvalputten te vinden van de mensen die hier toentertijd woonden, zodat we die vondsten aan die voorname families Bentinck en Sloet kunnen koppelen.” Interessant voor de archeologen zijn onder meer de fragmenten van lakzegels die ze aantreffen. Die werden vroeger gebruikt voor het dichtplakken van brieven, maar ook op wijnflessen. Klomp: “Vanaf de brieven kunnen we kijken of we familiewapens kunnen herkennen. Bij flessen kunnen we mogelijk achterhalen waar de wijn vandaan komt.”

Onderin de kuil is onder meer een geul gevonden die een mogelijke aftakking van de Grote Aa kan zijn geweest. “Zo af en toe vinden we wat aardewerk van voor 1230. Die periode willen we graag in beeld brengen, omdat we daarvan nog zo weinig weten”, aldus Klomp.

De vondsten gaan naar het archeologische depot waar ze worden schoongemaakt en nader onderzocht.

Afbeelding
Night Music & Painting in de Vrije ruimte tijdens het festival Hanze in de nacht 2023. Ingezonden 2 okt., 17:37
Afbeelding
VVD wil snelle oplossing gevaarlijke verkeerssituatie rotonde Rijnlaan/Eemlaan Algemeen 2 okt., 14:47
Afbeelding
Eigentijdse Groeten uit Zwolle te zien in Academiehuis Algemeen 2 okt., 12:54