Afbeelding
Christiaan Schutte

Natuur blaast ‘eerste Cobhuis’ adem in

· leestijd 2 minuten Algemeen

HOLTENBROEK – Het huisje is nauwelijks groter dan een kampeertent. Zonder het groene dak zou het binnen twee jaar wegspoelen door de regen. Onder de dakrand zitten kommetjes voor vogelnestjes. De muren met kleine gaatjes zijn het domein van insecten. Waar het staat? In De Efteling? Nee, in de achtertuin van Peter en Annemarie van der Beek, middenin Holtenbroek.

Het stel, dat gelooft dat wonderen bestaan en een betere groenere wereld mogelijk is, bouwde het eerste Cobhuis van Nederland. Annemarie schreef er een boek over. Het is voor 3 euro te downloaden op de site cobhuis.nl. Een handig naslagwerk voor iedereen die een tuinhuisje wil maken van cob. Of wie weet een grote bungalow. Wie grond heeft, hoeft het niet klein te houden.

Om de kosten hoef je het niet te laten. “Het Cobhuisje zelf kostte ongeveer vijfhonderd euro. Zaken als vervoer waren voor ons nog het duurst”, zegt Annemarie. De watergevoeligheid daargelaten is cob oersterk, verzekert Peter. “In andere landen zijn cobhuizen teruggevonden van ver voor de jaartelling, duizenden jaren oud.”

De hoed en de laars

Cob lijkt op leem maar is wezenlijk anders. De belangrijkste bestanddelen zijn klei, zand, stro, aarde, kalk en water. Het materiaal is zwaar en stevig. Eenmaal opgedroogd is water dus het enige gevaar. Lekker handig in Nederland zou je zeggen. Volgens Annemarie is dat echter totaal geen probleem. “In Amerika en Engeland heb je al veel cobhuizen en daar regent het net zo goed. Waar je voor moet zorgen is dat, zoals de Engelsen dat noemen, de hoed en de laars goed zijn. Het dak moet een bepaalde lengte overhellen, zodat de muren altijd droog blijven en een goed fundament is essentieel. Een cobhuis bouw je beter niet in een dalletje waar het water zich ophoopt.”

Terug naar aarde

Diezelfde regen maakt cobhuizen tot het natuurproduct bij uitstek. Annemarie: “Leg de cobstenen in de vrije natuur en binnen twee jaar is weer veranderd in aarde. Hoe mooi is dat?” Cob is dus sterk, duurzaam en goedkoop. Dan volgen nu zeker de nadelen? Volgens Peter zijn er echter maar weinig slechte eigenschappen die je aan cob kunt toedichten. “Het moet wel bij je passen om zelf een huis te bouwen. Van de andere kant: Elke aannemer die hier brood in ziet, is wat ons betreft welkom er zijn boterham mee te verdienen.”

Dat het wonen in een cobhuis wat primitief overkomt, werpt Peter van zich. De aanleg van elektriciteit bijvoorbeeld is geen enkel probleem. “Dat gaat zelfs makkelijker. Heb je een foutje gemaakt bij het trekken van kabels, dan maak je toch gewoon een nieuwe sleuf? Cob isoleert goed. In de winter houdt het warmte langer vast en ’s zomers is het koeler.” Nog zo’n eigenaardigheid is dat je, aldus Peter, heel makkelijk een bank kunt maken door een deel van de cobmuur te laten ‘inspringen’ in de woning. “Op die manier kan je hoeken volbouwen en de ruimte optimaal benutten.” Annemarie vult aan: “Een Cobhuis bouw je om jouw woonwensen heen. Normaal gesproken kies je eerst de woning uit waar je wilt wonen en daarna denk je pas na over het interieur. Hier is dat dus beter andersom.” De grote vraag blijft evenwel of Nederland nu massaal cobhuizen gaat bouwen. Het stel is realistisch. Annemarie zou het al fantastisch vinden als er cobhuisjes verrijzen in tuinen. “Ik denk dat mensen echt even aan het idee moeten wennen. Daar komt bij dat de rijksoverheid en gemeenten totaal geen regels hebben op dit gebied. Het is immers een heel nieuw fenomeen in Nederland.” Wat nog wel eens helpt bij dromen, is door er het woordje zorgeloos voor te zetten. Peter ziet het al voor zich. Voor de gein een hypotheekverstrekker opbellen voor een lening en zeggen dat je een geheel nieuwe woning gaat bouwen voor een paar duizend euro. De werkelijkheid is natuurlijk dat je eerst ook grond moet hebben en dat is allesbehalve gratis. Over een ding hoeft wat Peter en Annemarie geen misverstand te bestaan. En dat is dat het milieu de grote winnaar is als cobhuizen populair worden. Van het levende dak tot de fundering, een cobhuis klopt. Zie ook www.cobhuis.nl voor meer informatie over cob en het boek.

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 10 uur geleden