Afbeelding
Waterschap Drents Overijsselse Delta

Waterschap maait sloten en oevers voor goede aan- en afvoer van water

· leestijd 1 minuut Algemeen

REGIO - Om te voorkomen dat sloten, kanalen en waterbergingen dichtgroeien, is Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta) op donderdag 1 juni begonnen met het maaien van waterbodems en oevers.

Er moet voldoende water doorheen kunnen stromen om wateroverlast of juist verdroging tegen te gaan. In totaal heeft WDODelta de verantwoordelijkheid over 7.500 kilometer aan watergangen. Hiervan onderhoudt het zelf 4.500 kilometer. De overige drieduizend kilometer is in particulier bezit en onderhouden de eigenaren zelf. Het waterschap wil niet te veel, maar ook niet te weinig maaien, want maaionderhoud is kostbaar. Toch zegt WDODelta ook zoveel mogelijk rekening te willen houden met belanghebbenden en daar waar mogelijk maatwerk leveren. Zo is er rondom natuurgebieden meer ruimte voor ruigte en vegetatie, terwijl in intensieve landbouwregio’s en stedelijke gebieden intensiever wordt gemaaid.

Daar waar nodig begon het waterschap medio mei al met het maaien van waterbodems en oevers van sloten, weteringen en kanalen. Dat is eerder dan normaal. Omdat de winter aan de zachte kant was, is de temperatuur van het water in vergelijking met een ‘normaal’ jaar relatief hoog. Daardoor ontstond op diverse plaatsen al begroeiing. Om te voorkomen dat op bepaalde locaties in het gebied wateren al dichtgroeiden en de aan- en afvoer van water zou worden belemmerd, begon WDODelta daar alvast met maaiwerkzaamheden. Normaal gesproken wordt dit werk uitgevoerd vanaf 1 juni. Alle overige sloten, weteringen, kanalen en vijvers zoals gewoonlijk in de maanden daarna.

Zoals ieder jaar maait het waterschap ook nu met de nodige voorzorg en volgens de Wet Natuurbescherming. Dit om broedende vogels, paaiende vissen en amfibieën die eitjes afzetten niet te verstoren en beschermde planten te ontzien.

Afbeelding
Kledingmarkt Basisschool het Stroomdal, opbrengst Red een KIND, 3 en 4 april Nieuws Ingezonden 22 uur geleden
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd
Echtpaar Vegter-Albers 65 jaar getrouwd Algemeen 23 uur geleden
Harold van Vilsteren bij de koeien in de stad. Binnenkort maken de dieren dansend de sprong naar de buitenlucht.
Traditionele koeiendans bij biologische melkveehouder Harold van Vilsteren dit keer op tweede paasdag Algemeen 23 uur geleden