Afbeelding

Lezing in Het Langhuis; Een arts over een Zwolse Jood in het verzet

vrijdag 15 september 2017 0:00

Op zondag 17 september geeft prof. dr. Bert J. (Hans) Davidson in Het Langhuis in Zwolle een lezing over Barend Davidson, een Zwolse Jood in het verzet. Diens verre familielid werd in de zomer van 1943 als verzetsman gefusilleerd in de buurt van Berlijn.

Barend Davidson is ook één van de twaalf Zwollenaren die door schrijver en historicus Wim Coster werden uitgekozen voor de tentoonstelling ‘Buitengewoon’. Jonge beeldend kunstenaars lieten zich vervolgens door deze twaalf figuren inspireren. Hun werk, waaronder dat van Wiebe Bouwsema over Davidson, is tot en met 24 september te zien in Kunstruimte Het Langhuis.

Hans Davidson woont en werkt sinds 1974 in Californië, maar verblijft regelmatig in Zwolle. Naar aanleiding van de vondst van een klein, met potlood geschreven, dagboekje uit de gevangenis, schreef hij een boek over zijn bijzondere familielid. Hij plaatste het verhaal, met veel beeldmateriaal, tegen een decor van Zwolle in de jaren dertig en veertig. Zo ontstond, met de geschiedenis van een gewone én bijzondere man, ook een indringend beeld van de teloorgang van de joodse gemeenschap in Zwolle.

De spreker hoopt dat zijn verhaal zal leiden tot een discussie over de huidige politiek-sociale situatie in vergelijking met het nog niet zo verre verleden.

Tijd: zondag 17 september 15.00 – 16.30 uur
Plaats: Kunstruimte Het Langhuis, Goudsteeg 8.
Toegang: vrijwillige bijdrage