Afbeelding

29 september: Autismecafe "Autisme, en nu?"

maandag 25 september 2017 0:00

Mariette Luiting en Lydia Groot misten de bijeenkomsten die zij hadden van het Autismecafe. Deze avonden worden voor en door ouders georganiseerd met kinderen met autisme. Op een laagdrempelige manier kom je in contact met ouders en professionals en merk je dat je niet de enige bent die tegen problemen aanloopt. Een interactieve bijeenkomst met ouders en betrokken en sprekers.

Mede dankzij de subsidie nieuwe initiatieven van de gemeente Zwolle en stichting Ovaal zullen zij dus het Autismecafe Zwolle gaan leiden. Het café zal 5x per jaar plaatsvinden, om de maand, op de vrijdagavond.

Het eerste onderwerp “Autisme, en nu?” zal plaatvinden om 19:30 in het Cultuurhuis in Stadshagen.

Autisme is een complexe stoornis in de hersenen die veel invloed heeft op iemands ontwikkeling. Autisme komt op alle niveaus van verstandelijk functioneren voor. Hoe subtiel de stoornis ook is, autisme heeft vaak grote invloed op de persoon zelf en zijn of haar omgeving. Autisme is bovendien vaak erfelijk. Als je kind de diagnose autisme krijgt kan het dus zijn dat je ook kenmerken van autisme bij andere gezinsleden of bij jezelf herkent. Dingen die in andere gezinnen erg vanzelfsprekend zijn en voorspoedig lijken te gaan, zijn in jouw gezin niet vanzelfsprekend en gaan helemaal niet zo voorspoedig. Structuur aanbrengen is in veel gezinnen met een gezinslid met autisme belangrijk. Maar dat gaat niet iedereen vanzelf af en kan veel energie kosten. Deze avond gaat over hoe je met dit alles om kunt gaan. We hebben het over vragen zoals:

* Wat betekent het hebben van een kind met autisme in je gezin?
* Waar lopen ouders in de opvoeding tegenaan?
* Waar kun je terecht voor informatie en ondersteuning?
* Wat betekent het hebben van een broertje of zusje met autisme?
* Hoe vertel je het aan je omgeving?

Over deze vragen gaat onze gespreksleider Hanneke kappen in gesprek met elkaar en met onze gast Inge Leegerstee. Inge is psycholoog en werkzaam bij de GGZ. We maken veel ruimte voor het stellen van vragen en het delen van ervaringen. Hanneke Kappen is daarbij onze gespreksleider.

VERLOOP AVOND

19.15 uur Ontvangst met koffie & thee (gratis)
19.30 uur Welkom en start thema
20.30 uur Pauze
20.40 uur Vervolg thema
21.30 uur Napraten

LOCATIE
Cultuurhuis Stadshagen,
Werkerenlaan 1, Zwolle

Ruime, gratis parkeergelegenheid aanwezig.
Toegang gratis (bijdrage is welkom).