Afbeelding

Bestuur Stedelijk Museum naar de rechtbank voor een fatsoenlijke overdracht van medewerkers en collectie

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - Het Stedelijk Museum Zwolle (SMZ) meldt in een persbericht de afgelopen periode alles te hebben gedaan om de samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel (HCO) en de gemeente Zwolle in gang te houden met als doel het museum per 1 januari over te laten gaan naar Stichting Allemaal Zwolle (SAZ).

De door de gemeente ingestelde executie-datum van 1 januari 2018 lijkt volgens het bestuur de overhand te nemen boven een fatsoenlijke overdracht van medewerkers en collectie. Daarom ziet ze zich genoodzaakt personeel en collectie te beschermen tegen een overhaaste beëindiging van het museum. Om die reden gaat het bestuur hiervoor in beroep bij de rechtbank om een voorziening aan te vragen voor 2018, voor zolang en zover als dat nodig is. De uitspraak wordt 1 december verwacht.
"Bestuur en medewerkers van het museum nemen hun verantwoordelijkheid en werken aan een zorgvuldige overdracht van personeel, collectie en gebouwen. Voor een gewetensvolle overdracht wil het bestuur zich nadrukkelijk verzekerd weten dat zowel personeel en collectie goed terechtkomen. Dat ziet zij als haar bestuurlijke verantwoording naar werknemers waarvan sommigen dertig jaar werkzaam zijn voor het museum", aldus het bestuur. Ook geeft het aan dat zicht op een juiste ontvangst en bestemming van de omvangrijke, kapitale museale collectie de nodige inspanningen en zorg vraagt. Een coöperatieve samenwerking met het HCO is volgens haar hiervoor een belangrijke vereiste.
"Zorgvuldig werkgeverschap vraagt de komende maanden dat het bestuur een goede werkgeversregeling treft voor medewerkers waar geen plaats voor is in de SAZ. Dat vraagt tijd en het is de vraag of dat voor 1 januari afgerond kan worden." Een ander zorgpunt van het bestuur is de samenwerking met het Historisch Centrum Overijssel (HCO). "Het HCO weigert op dit moment de overdracht van de collectie met het museum voor te bereiden. Verder maakt het bestuur zich zorgen over het gegeven dat het HCO niet over een vereiste museumlicentie beschikt die een goede ontvangst van de museumcollectie borgt. Deze zorgen zijn herhaaldelijk besproken met de gemeente en het HCO."