Afbeelding
Erik-Jan Berends

GroenLinks en Swollwacht euforisch na grote verkiezingswinsten

· leestijd 2 minuten Algemeen

(door Erik-Jan Berends) HANZELAND – GroenLinks en de lokale partij Swollwacht zijn de grote winnaars geworden van de gemeenteraadsverkiezingen. GroenLinks gaat in de raad van drie naar zeven zetels en Swollwacht verdubbelde van drie naar zes zetels.

Burgemeester Henk Jan Meijer maakte, voor de laatste keer als burgemeester van Zwolle, rond middernacht de verkiezingsuitslag in het Stadskantoor bekend. De ChristenUnie blijft in Zwolle de grootste partij, maar levert één zetel in en gaat van acht naar zeven zetels. De grootste verliezer is de SP dat die van haar vijf zetels moet inleveren.

“Ik ben positief verrast”, vertelt een uitgelaten Sylvana Rikkert, lijsttrekker van GroenLinks. “We hebben voor deze avond nog zitten praten en dachten dat zes zetels echt het maximaal haalbare zou zijn. Het is zo mooi en het laat zien dat we de juiste boodschap hebben.” Ze denk wel te profiteren van het ‘Jesse Klaver-effect’, maar is er ook van overtuigd dat een grote groep Zwollenaren zich zorgen maakt over klimaatverandering. “Nu hebben we de mogelijkheid daaraan wat te doen.” Voor de komende coalitieonderhandeling denkt ze goed te kunnen samenwerken met de ChristenUnie. “Ik ben daarover optimistisch. Onze duurzaamheidsambities liggen dicht bij elkaar. Ook in het sociaal domein hebben we veel raakvlakken. Woningbouw is verder een grote opgave, vooral de bouw van kleinere woningen. En in de forse groei van de stad vinden we cultuur een belangrijke drager. Natuurlijk hebben we een rijke historie, maar vooral de kleine kunstenaars moeten een plek hebben.” De veel besproken koopzondag noemt ze ‘één van de onderwerpen waarover gesproken moet worden’.

Lijsttrekker William Dogger van Swollwacht reageert wel winst te verwachtten, maar geen verdubbeling van het aantal zetels. “Ik zie hierin toch de waardering voor onze de inspanning die onze fractie als enige lokale partij de afgelopen vier jaar heeft geleverd. We bestaan in 2019 dertig jaar en dat maakt deze overwinning nog mooier. Ik verwacht stevige onderhandelingen, maar wacht dat nog maar even af. Vandaag is het volop genieten en morgen gaan we aan de slag.”

Ondanks het lichte verlies is ChristenUnie lijsttrekker Gerdien Rots ‘heel erg blij’. “We gingen vier jaar geleden van vier naar acht zetels en dat was al een grote verrassing. Die voorsprong hebben we voor een groot deel vastgehouden. Ik zie het als een consolidatie en het betekent dat veel Zwollenaren onze koers onderschrijven. Verder kon je op basis van de landelijke uitslagen de uitslag wel een beetje uittekenen, maar het verrast me wel dat in het vaak toch stabiele Zwolle de resultaten hier zo afwijken.”

De grote opgave voor de komende periode wordt volgens Rots de overstap naar schone energie. “Dat is één van de thema’s en de groei van het aantal woningen in de stad.” Ze ziet de onderhandelingen met vertrouwen tegemoet. “Daar gaan we morgen eens goed voor zitten.” Van de coalitiepartijen heeft alleen de VVD een bescheiden winst geboekt, maar blijft op vijf zetels. De PvdA gaat van zes naar vier, evenals D66. Het CDA wint één zetel en gaat van drie naar vier.

Burgemeester Meijer maakte tot zijn vreugde bekend dat 61,5 procent van de Zwollenaren zijn of haar stem heeft uitgebracht, dat is 2,3 procent meer dan in 2014. Het centraal Stembureau stelt vrijdag om 10.00 uur de officiële uitslag vast. Dan wordt ook bekend naar wie de voorkeurstemmen zijn gegaan.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Met een Kerstboom op de Grote Markt en lichtbeeldentour is Zwolle klaar voor de Kerst Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Ossenmarktsteeg in een nieuw licht met lichtkunstproject 'Tussendoortje' Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Leerlingen van Thorbecke treden op met zelfgemaakte gitaren Nieuws Ingezonden 7 dec., 15:16