Afbeelding
Gemeente Zwolle

Nieuwe virtuele tours openen de deuren van historische Zwolse interieurs

· leestijd 1 minuut Algemeen

(door Erik-Jan Berends) WIPSTRIK – In oliemolen De Passiebloem hebben Susan Lammers, algemeen directeur van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, en wethouder Monique Schuttenbeld donderdag een virtuele tour door Zwolse historische interieurs in gebruik genomen.

De virtuele tour is een gezamenlijke proef van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de gemeente Zwolle. Het doel is om historische interieurs beter voor het publiek te ontsluiten. Fotograaf Wouter Borre maakte op vijf Zwolse erfgoedlocaties digitale 360 graden foto’s en op één locatie zelfs een 360 graden video. Het bijzondere aan de virtuele tour is dat er in elk pand veel informatie is te zien over de interieurs. De tours zijn te zien via de app ONzichtbaar Zwolle.

“Als gemeente willen we ons erfgoed graag meer zichtbaar maken en laten beleven”, volgens Schuttenbeld. “Zowel onder als boven de grond is in de stad veel te zien. Een stad als Zwolle verdient het ook om meer met haar monumenten aan de slag te gaan.” Met de nieuwe organisatie Allemaal Zwolle wil de wethouder daar op een eigentijdse manier mee aan het werk. “Dat betekent dat we onze historie niet alleen meer vertonen in vitrines, maar alles met verhalen aan elkaar knopen.” In eerste instantie is van zes Zwolse monumenten een virtual tour gemaakt: de Dominicanenkerk en het klooster, het Hof van Ittersum ofwel het Karel V-huis in de Sassenstraat, de Marnixschool, het stadhuis in de Sassenstraat en oliemolen de Passiebloem.

De zes tours zijn volgens Lammers ‘een duizelingwekkende ervaring’. “Het is voor het eerst in Nederland dat we zo bij monumenten naar binnen gaan. Het is een eigentijdse manier van ontsluiten. In de interieurs zie je door de tijd heen over hoe de mensen er hebben gewoond. Je ziet de ontwikkelingen en de persoonlijke keuzes. Dat kan in details zitten. Zo zag ik in het Vrouwenhuis een bakje waarin krulspelden zaten. Al deze details samen vertellen het verhaal.” De directeur vergeleek de nieuwe tours met een ’avondje Funda’. “Veel mensen vinden het interessant om bij anderen binnen te kijken. Deze virtuele ervaring is een avondje Funda in het kwadraat.”

Tonko Grever van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed nodigde mensen uit bijzondere interieurs bij de rijksdienst te melden. De App ONzichtbaar Zwolle is te downloaden via de Appstore. De app bevat een wandeling langs vijftien historische locaties in de Zwolse binnenstad, die met korte video’s worden toegelicht. De zes virtuele tours zijn er nu aan toegevoegd.