Afbeelding

Filosofische leesgroep behandelt boek ‘Over God wil ik zwijgen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – Het Filosofisch Café heeft een leesgroep over Meister Eckhart georganiseerd met als thema ‘Over God wil ik zwijgen’.

“Meister Eckhart was een laatmiddeleeuws theoloog en filosoof (rond 1260)”, leggen de organisatoren uit. “Hij behoorde tot de orde der Dominicanen en stond bekend als mysticus. Hij wordt gezien als een tijdloos denker met een relevantie voor iedere tijd, dankzij zijn unieke vorm van christelijk geloof die opvallend veel overeenkomsten vertoont met het Japanse Zenboeddhisme. Overigens werd hij door de paus op grond van een aantal uitspraken 1329 als ketter veroordeeld. Het boek ‘Over God wil ik zwijgen’ bevat preken, traktaten en mediatieve teksten van zijn hand. Tijdens de leesgroep avonden, waarin we delen van het boek bestuderen, willen we samen op zoek gaan naar elementen die de mystieke en spirituele waarde mogelijk aantonen of wellicht tegenspreken. Wat betekent mystiek in deze tijd? Is Eckhart wellicht een brug tussen Oost en West? Kan zijn invulling van het christendom destijds vandaag de dag wellicht leiden tot een nieuwe vorm van geloofsbeleving?”

De leesgroep is benieuwd naar de ervaringen en uitwisselingen die er ongetwijfeld komen. De deelnemers komen bijeen in vijf avonden, waarin ze de meest belangrijke delen van het boek behandelen, te beginnen op donderdagavond 10 januari. De volgende data zijn 24 januari, 7 en 21 februari en 7 maart. De eerste avond is bij begeleider Nelly Sporre. Vervolgens zijn de avonden in overleg bij een één van de deelnemers thuis. De groep begint om 20.00 uur (inloop vanaf 19.45 uur) en eindigt om 22.00 uur. De kosten zijn 6 euro voor de hele sessie. Deelnemers dienen het boek zelf aan te schaffen. Het maximaal aantal aanmeldingen is gesteld op tien. Voor deelname kan men zich vóór

3 januari 2019 aanmelden via filozwol@assendorp.net (Riny Riezebos). Na aanmelding krijgt men een bevestiging van deelname.