Afbeelding

Christmas Carol Service in de Anglicaanse Kerk

vrijdag 29 november 2019 0:00

Net als voorgaande jaren houdt de Anglicaanse Kerk in Zwolle ook dit jaar weer een Carol Service. In tegenstelling tot de inmiddels populaire concertuitvoeringen van deze traditie betreft dit een echte Engelstalige kerkdienst met schriftlezingen.

De volledige naam luidt dan ook A festival of nine lessons and carols. Speciaal voor deze dienst is een gelegenheidskoor geformeerd dat de kerkgangers begeleidt. De Carol Service wordt op zondag 15 december gehouden in de Lutherse Kerk aan de Koestraat en begint om 16.00 uur. Er wordt een collecte gehouden en na afloop is er koffie en thee met typisch Engelse kerstlekkernijen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

A FESTIVAL OF NINE LESSONS AND CAROLS is de officiële naam van een dienst die in veel Anglicaanse kerken wordt gehouden.

Met gebruikmaking van oude bronnen is de speciale dienst voor het eerst gehouden in de kathedraal van Truro in het graafschap Cornwall. Bisschop Benson heeft de oorspronkelijke liturgie samengesteld. Enige jaren later is het idee overgenomen door King’s College in Cambridge. In 1918 krijgen de Bijbellezingen en kerstliederen een bepaalde volgorde. De deken van de kapel, Eric Millner-White, stelt in 1934 de nu bekende vorm samen. Deze dienst is vandaag nog zeer gebruikelijk, niet alleen in Engeland, maar op vele plaatsen over de gehele wereld, en dit jaar opnieuw in Zwolle.

Naast de toen bekende liederen zijn sindsdien nieuwe gecomponeerd en bewerkt. Hierdoor is elk jaar een nieuw programma samen te stellen. Vaste gezangen, zoals 'Once in royal David’s city', 'O come all ye faithful' en 'Hark, the herald angels sing', markeren de dienst. Centraal staan de lezingen uit het Oude en Nieuwe Testament met als climax de lezing uit het Johannes evangelie dat de menswording van God beschrijft.