Afbeelding
Gemeente Zwolle

Wethouder vraagt Zwollenaren een 'deltawerkje' aan te leggen

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Bij de groenpartners van Climate Campus in Zwolle, Hornbach, Tuinland en Wildkamp, zijn producten voor doe-het-zelf groendaken en regenwater infiltratie te koop. Ze maken het Zwollenaren nog makkelijker om zo’n ‘deltawerkje’ aan te leggen.

Wethouder Ed Anker en bedenker van de term deltawerkjes, trapte bij Hornbach de campagne af. “We maken het makkelijker en leuker. Want heel veel deltawerkjes gaan helpen om van Zwolle één grote spons te maken. Ik roep daarom iedereen op: laat groeien die spons.”

Groendakje

De producten voor de doe-het-zelf-deltawerkjes kwamen tot stand in samenwerking met Climate Campus, het kennis- en innovatienetwerk voor klimaatadaptatie in Oost-Nederland. Adriaan Mosterman van het Team Klimaat Actief van Climate Campus merkte dat steeds meer inwoners graag hun tuin, balkon en straat willen vergroenen. Zijn ervaring is ook dat mensen kunnen opzien tegen de ‘lastige’ maatregelen als een groendak en/of een regenwater infiltratieoplossing. Daarom stapte hij vorig najaar op de tuincentra in de regio af en vroeg ze om mee te denken hoe je grote groepen inwoners hierbij kunt helpen. Hornbach, Tuinland en Wildkamp reageerden positief en staken de koppen bij elkaar. Zo ontstonden de ‘doe-het-zelf-deltawerkjes’. De eerste dhz-deltawerkjes zijn producten voor een groendakje en regenwater infiltratiekratten.


Spons

Anker: “Zwolle ligt laag in de delta van de Overijsselse Vecht en de IJssel. Door de klimaatverandering krijgen we steeds vaker te maken met hitte en droogte, afgewisseld met stortbuien. Ook de zeespiegel stijgt. Dat merk je in de binnenstad, waar het waterpeil even hoog staat als in het IJsselmeer. Daarom is het nodig dat de stad veel meer water kan opnemen en tegelijk genoeg water vasthoudt voor droge tijden. Hoe meer inwoners eigen deltawerkjes aanleggen -van regentonnen en infiltratiekratten tot en met een groendaken- hoe sneller de stad één grote spons is: koel in de zomer en met voldoende berging voor stortregens. Dat voorkomt ook overbelasting van de riolering en waterzuivering en houdt de rioolbelasting laag.”

Aanbieders

Meer dan vijftig procent van de bebouwing en leefomgeving in de regio is eigendom van particuliere woningbezitters en bedrijven. Daarom is volgens de wethouder ieders inbreng nodig voor oplossingen en innovaties voor het ‘nieuwe klimaat’. “De groenbedrijven zien dit belang en het is ook commercieel interessant. Daarom werken ze graag mee. Links naar hun website en aanbod staan vermeld op de Climate Campus website. Daarnaast nodigt Climate Campus andere groenbedrijven en aanbieders uit van bijvoorbeeld groendakpakketten, regentonnen en infiltratiekratten om mee te denken met nieuwe initiatieven.”

Veel bewoners zijn al georganiseerd aan de slag met groene daken zoals Buurkracht, 50TintenGroen en Zwolle-Zuid. Lees meer op www.climate-campus.nl/deltawerkjes en download daar de folder en poster ‘Laat groeien die spons’.

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 8 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 11 uur geleden