Afbeelding
Eigen foto

Dirk-Siert Schoonman is geïnstalleerd als dijkgraaf van WDODelta

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Dirk-Siert Schoonman (52) is dinsdag geïnstalleerd als nieuwe dijkgraaf van Waterschap Drents Overijsselse Delta (WDODelta). Commissaris van de Koning in Drenthe, Jetta Klijnsma, benoemde hem tijdens een bijzondere vergadering van het algemeen bestuur.

Vanwege de corona-maatregelen had de benoeming in Theater De Spiegel plaats. De koning heeft Schoonman benoemd voor een periode van zes jaar. Hij volgt daarmee de in augustus vorig jaar overleden Herman Dijk op. In de afgelopen periode heeft Piet Zoon de functie van dijkgraaf waargenomen.

Belangen

Na de beëdiging droeg Zoon de voorzittershamer officieel over aan Schoonman. De nieuwe dijkgraaf zei bij zijn installatie dat hij erg uitziet naar de rol van dijkgraaf. “Van ondernemer en belangenbehartiger naar dijkgraaf is een evolutie van eigenbelang naar sectoraal belang naar algeheel belang. Ik wil graag verbinden tussen alle belangen die er zijn en waarvoor het waterschap juist in deze tijd een belangrijke ruimtelijke en maatschappelijke functie heeft.”

Melkveehouder
De nieuwe dijkgraaf was tot voor kort heemraad bij Waterschap Vallei en Veluwe en zit in het dagelijks bestuur van de Unie van Waterschappen met energie, waterkwantiteit en watersysteem in zijn portefeuille. Lange tijd is hij melkveehouder geweest en is hij actief als bestuurder bij land- en tuinbouworganisaties.

Opgave

Schoonman: “Sinds 2015 ben ik bestuurlijk verbonden aan de waterwereld. Fantastisch hoe waterschappen steeds zichtbaarder zijn geworden door de grote opgaven, zoals aanpassing aan de gevolgen van de klimaatverandering. Een opgave waar ook het werkgebied van WDODelta voor staat. Ik ga graag bij dit waterschap als dijkgraaf aan de slag. Een prachtig gebied met heel veel water, van droog tot nat en van hoog tot laag.”

Waterschap

De dijkgraaf is de voorzitter van het algemeen bestuur en van het dagelijks bestuur. WDODelta is het op één na grootste waterschap met haar werkgebied in de provincies Drenthe en Overijssel. Het strekt zich uit van Assen tot en met Deventer; van hoge zandgronden tot lage rivierdalen. Het werkgebied is 255.000 hectare groot met circa 620.000 inwoners verdeeld over 22 gemeenten. Er zijn 7.100 kilometer watergangen, 1.000 kilometer dijken en kades, 16 rioolzuiveringen, 1960 stuwen en 340 gemalen.

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30