Afbeelding
Foto: Emma Haverdings

Dennie Boxem roept Zwollenaren op deel te nemen aan maatschappelijk kunstwerk

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE – “De wereld moet vergroenen”, vindt kunstenaar Dennie Boxem die daad bij het woord voegt. Iedereen die een groene stip zet op het kunstwerk ‘David Attenborough Rewilds The World’ krijgt daarbij een gratis plant om de tuin groener te maken.

Het initiatief ontstond toen de gemeente Zwolle de kunstenaar wees op een restant planten dat was overgebleven van een opdracht. “Die kon ik wel gebruiken dacht ik, maar het bleken er ietwat veel, ruim 750”, lacht Boxem. “Zodoende bedachten we samen het plan ze terug te geven en uit te delen aan de Zwolse bevolking.” Maar vooral werden de motieven voor het stimuleren van biodiversiteit gedeeld. 

Bewustwording

Het schilderij, waaraan Boxem nu enkele maanden werkt, dient vooral om positieve bewustwording te wekken. “De klimaatcrisis is een immens probleem die niet als individu is te keren. Daarvan sla je lam. Juist dit schilderij maakt visueel dat we het samen wel kunnen, omdat elke groene stip telt, net als elke kleine bijdrage helpt.” Inmiddels droegen er ruim zeshonderd mensen bij aan het kunstwerk. Alle volgende deelnemers krijgen daar nu ook een gratis plant bij.

Hulp

Vrijdag kreeg Boxem daarbij hulp van de maatschappelijk betrokken jongeren van Impacter Zwolle en van de Klusbakfiets. Gewapend met het kunstwerk, schildersezel, verf en een bakfiets vol planten gingen ze de binnenstad van Zwolle rond. “We dragen graag bij aan initiatieven zoals deze. Met Impacter laten we jongeren zien en ervaren waar zij het verschil kunnen maken. Door Dennie te helpen met het uitdelen van de planten dragen we dus ook ons eigen steentje, uh stipje, bij”, aldus jongerencoach Judith van Impacter.

Actie

De rest van de meivakantie kan iedereen deelnemen in Galerie Dennie Boxem aan de Roggenstraat 21. De actie duurt tot de planten op zijn. Tevens is er mogelijkheid om aan de actie te doneren. De opbrengst wordt besteed om de aanleg van een Tiny Forest, ‘een dichtbegroeid, inheems bos ter grootte van een tennisbaan waar buurtbewoners de Nederlandse natuur ontdekken’, te verkennen. 

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43