Naast een echte en een nacht burgemeester heeft Zwolle nu ook een fietsburgemeester: Marijn de Vries.
Naast een echte en een nacht burgemeester heeft Zwolle nu ook een fietsburgemeester: Marijn de Vries. (Foto: Frans Paalman)

Zwolle beëdigt fietsburgemeester. Marijn de Vries: ‘Ik heb veel plannen’

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Oud-profwielrenster Marijn de Vries is afgelopen 29 juni door burgemeester Peter Snijders aangesteld als fietsburgemeester voor de gemeente Zwolle. Tijdens een onthaal bij het gemeentehuis werd De Vries beëdigd met de ambtsketting om. Hiermee volgt Zwolle het voorbeeld van 36 andere landen waar momenteel fietsburgemeesters actief zijn. Het doel van De Vries: Zwolle een nog betere en veiligere fietsstad maken, waar steeds meer mensen de tweewieler pakken. “Steeds minder kinderen fietsen naar school, dat wil ik veranderen.” 

Door Joost ter Bogt

De Vries is fietsburgemeester geworden, omdat ze door fietsbelangenorganisatie BYCS is voorgedragen. Deze organisatie heeft zich hard gemaakt voor fietsburgemeesters over de hele wereld. Haar collega fiets-burgemeester Maarten Tjallingii uit Arnhem-Nijmegen, tevens oud-profrenner, stelde De Vries voor als kandidaat. “Vervolgens moest ook de gemeente open staan voor dit initiatief, en dat was zo”, vertelt ze enthousiast.

Aan plannen ontbreekt het De Vries niet. “Veel fietsbeslissingen in de gemeente worden gemaakt vanuit de afdeling mobiliteit. Ikzelf kom uit de sportwereld en ik vond het opmerkelijk dat de afdeling sport en beweging niet echt betrokken is bij de fietsbesluitvorming in de stad. Daar wil ik allereerst verandering in brengen. Ik wil zorgen dat er een verbinding ontstaat tussen deze twee terreinen.” 

Samenwerking, meer fietsen en vriendelijker in het verkeer

Vervolgens wil De Vries ervoor zorgen dat meer kinderen de weg naar school af gaan leggen op de fiets. “Het aantal kinderen dat met de auto naar school wordt gebracht, neemt ieder jaar toe. Ook in Zwolle. Als wij onze Nederlandse fietscultuur willen houden, dan is het belangrijk dat kinderen van jongs af aan goed leren fietsen. Dat begint met de weg naar school. Het is een vicieuze cirkel. Ouders vinden het onveilig kinderen naar school te laten fietsen, daarom brengen ze de kinderen met de auto. Hierdoor zijn er meer auto’s rond scholen, waardoor het onveiliger wordt. Dit zorgt er weer voor dat er meer kinderen worden gebracht met de auto. Dat moet veranderen.” 

Ook wil De Vries werken aan vriendelijkheid op de fietspaden en fietswegen. “Je merkt dat er veel irritatie bestaat tussen verschillende soorten fietsers. Wielrenners ergeren zich aan elektrische fietsers en normale fietsers ergeren zich aan wielrenners. Dat is erg jammer. Ik vind dat we ons meer moeten verplaatsen in elkaar. We moeten vriendelijk zijn op de weg.”

Afgelopen periode presenteerde de gemeente een nieuw fietsplan voor Zwolle. Hierin stond onder andere dat de binnenstad fietsvrij wordt en dat er twintig procent meer gefietst moet gaan worden in Zwolle. “In deze plannen kan ik me vinden en ik hoop eraan te kunnen bijdragen”, vertelt De Vries enthousiast. “De komende twee jaar ga ik me hier hard voor maken. Ik heb heel veel plannen en die ga ik uitvoeren als onafhankelijke fietsburgemeester.”