Afbeelding
Foto: Marlies van der Knaap

Klets&Koek viert vijfjarig jubileum met interculturele picknick

· leestijd 1 minuut Algemeen

Zwolle - Taalgroep Klets&Koek vierde vrijdag het vijfjarig jubileum met een interculturele picknick bij de Wijthemerplas. Zo’n zeventig (oud-)deelnemers en (oud-)vrijwilligers kwamen langs voor de feestelijke viering. 

Met buitenlandse en Nederlandse hapjes en spelletjes werd er feestelijk stilgestaan bij het feit dat Klets&Koek vijf jaar bestaat. Coördinator Dominique van der Knaap blikte terug: “Al vijf jaar lang wordt er wekelijks Nederlands geoefend, de Nederlandse cultuur besproken, zowel Nederlandse als buitenlandse feesten gevierd en wordt lief en leed met elkaar gedeeld. Dit alles dankzij veel Zwolse vrijwilligers.”

Klets&Koek begon in 2016 aan de keukentafel bij Marjan van de Spek. Op Facebook zag ze een berichtje van de Syrische Mohamad langskomen die op zoek was naar een taalmaatje. Als docent Nederlands was dit Marjan op het lijf geschreven. Na een aantal afspraken vroeg Mohamad of zijn vriend Amaf ook mee mocht komen. Dat was het begin van Klets&Koek.

De keukentafel werd al snel te klein en er werd uitgeweken naar de kelder van de Plantagekerk aan de Ter Pelwijkstraat in het centrum. Wekelijks komen er zo’n veertig mannen en vrouwen die hun Nederlands willen verbeteren. Dit doen zij met hulp van Zwolse vrijwilligers. Op een informele manier helpen zij elkaar en wordt het leven met elkaar gedeeld. 

Oud-deelnemer Amaf kijkt positief terug op zijn tijd bij Klets&Koek. “Dankzij Klets&Koek leerde ik veel Nederlandse mensen kennen”, vertelt hij. “Door deze contacten kwam ik uiteindelijk aan een stageplek voor mijn opleiding bedrijfsadministratie. Ik ben slechthorend en daarom was het moeilijk om de Nederlandse taal te leren. Dankzij de liefde en geduld van de vrijwilligers kreeg ik mijn eigenwaarde weer terug en is het mij gelukt om Nederlands te leren spreken. Ik ben de vele vrijwilligers zeer dankbaar en vind dat iedere woonplaats een taalgroep zoals Klets&Koek zou moeten hebben.”  

Klets&Koek is onderdeel van Stichting Present Zwolle en richt zich met name op nieuwe Zwollenaren. Tijdens de wekelijkse ochtenden en avonden komen mensen vanuit allerlei verschillende culturele achtergronden samen om, op een informele manier, de Nederlandse taal te oefenen. Dit doen zij samen met Nederlandse vrijwilligers.

Afbeelding
Afbeelding
Afscheid met een 'gouden randje' van een trouwe klant Partnerbijdrages 4 uur geleden
Afbeelding
Waterleiding springt in Celestraat; wateroverlast in verschillende straten in Assendorp 112 14 uur geleden
De beide clubmannen Fred van Dam (links) en Hans de Groot (beiden staand) hopen op veel nieuwe aanmeldingen.
Veelzijdige Toerclub Swolland is hard toe aan nieuw fietsbloed Sport 16 uur geleden