Afbeelding
Foto: Bart Heemskerk

Zwolle laat zich horen tijdens digitale editie Eurosonic Noorderslag

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Groningen is tussen 19 en 22 januari traditioneel de officieuze muziekhoofstad van Europa. Veel artiesten en muziekprofessionals reizen naar Groningen om zich te presenteren of om op de hoogte te blijven van de nieuwste bands, artiesten, trends en ontwikkelingen. 

Met NONCHELANGE op Noorderslag en Paceshifters, Hiigo en Cloudsurfers op Eurosonic is de Zwolse afvaardiging met vier bands dit jaar groot. Alle optredens van Zwolse en overige artiesten zijn gratis te bekijken via de stream op www.esns.nl.

Gratis

In verband met de huidige maatregelen is het Groningse festival voor het tweede jaar op rij alleen digitaal te bezoeken. Overdag is er de goedbezochte muziekconferentie met professionals uit heel Europa. In de avond is het muziekfestival online te volgen en zijn er via een stream op www.esns.nl maar liefst drie kanalen gratis te bekijken. De afgelopen weken zijn in Groningen diverse sessies met artiesten opgenomen die tijdens het festival worden uitgezonden. De eerste drie dagen van het festival hebben een internationaal tintje met artiesten uit heel Europa. 

Steun

Op zaterdagavond laat de crème de la crème van de Nederlandse muziekscene zich tijdens Noorderslag zien aan Nederland. Een van de acts op Noorderslag is NONCHELANGE, aan Hedon verbonden via een managementcontract en een Hedon Beurs. “De timing dat ik op Noorderslag sta, is perfect. Ik krijg de laatste tijd veel steun van Spotify, 3voor12 en merk dat veel muziekprofessionals me volgen. De Popronde was voor mij erg succesvol met als beloning de show op het eindfeest van de Popronde. Deze is door de huidige maatregelen helaas verplaatst naar 2022. Noorderslag komt precies op het juiste moment”, aldus Maarten Hutman beter bekend als NONCHELANGE.

Stiltes

Een dag eerder staat de Zwolse band Paceshifters op de planken. Hun laatste album Brand New Plan kreeg lovende reviews maar helaas konden ze nog geen uitgebreide tour doen. In een groot interview met De Volkskrant liet zanger en gitarist Seb Dokman al weten uit te kijken naar de uitdagingen van een stream: “We kunnen een kwartier spelen. Lastig hoor. Hoe bouw je zo’n kort setje op, als je gewend bent anderhalf uur te blazen? En hoe ga je om met de ongemakkelijke stilte die valt als een nummer is afgelopen? Bij onze shows vallen nooit stiltes.” Hoe Paceshifters tijdens Eurosonic gaan klinken, is vrijdagavond vanaf 23.00 uur te horen via de ESNS-stream. 

Debuut

Een mooie toevoeging aan het festival is het Hit The North programma, een samenwerking tussen popzalen, onderwijsinstellingen, media en festivals ter bevordering van de muziek uit de Noordelijke provincies. Er is speciaal ruimte gemaakt voor de nieuwste en de meest talentvolle bands uit de deze provincies om zich te laten zien tijdens Eurosonic-Noorderslag. Woonachtig in Zwolle zijn de bands Hiigo en Cloudsurfers, beiden toegevoegd aan dit programmaonderdeel. Hiigo laat alvast weten uit te kijken naar vrijdagavond: “In ons korte bestaan voelt vrijwel alles wat doen als een debuut, maar voor ons is dit er eentje recht van de bucketlist. Met dank aan Hit The North spelen wij aankomende vrijdagavond op Eurosonic. We hebben onwijs veel zin om Nederland te laten zien waartoe we in staat zijn en hopen jullie daar (online!) te zien. Tot daar.”

Eurosonic-Noorderslag is gratis te volgen via de livestream op de website www.esns.nl. NONCHELANGE is te zien en te horen op zaterdag 22 januari van 21.15 tot 21.30 uur via kanaal ESNS03, Paceshifters op vrijdag 21 januari van 23.00 tot 23.10 uur via kanaal ESNS02 en Hit The North (met Hiigo & Cloudsurfers) op vrijdag 21 januari van 20.00 tot 20.40 uur via kanaal ESNS03.

Afbeelding
Informatieavond in Stadkamer over zorg in laatste levensfase Algemeen 28 jan, 14:21
Afbeelding
Feyenoord toont belangstelling voor Thomas van den Belt Sport 28 jan, 13:51
Afbeelding
PEC Zwolle voldoet uiteindelijk aan de verwachtingen en zet TOP Oss opzij: 4-1 Sport 27 jan, 23:43