Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

Energiek Wipstrik scoort met Warme Burendag

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Meer dan 150 huishoudens in Wipstrik-zuid hebben meegedaan aan de Warme Burendag. Het betreft een campagne van Energiek Wipstrik, een initiatief van en voor de bewoners van de wijk om samen de Wipstrik groener en duurzamer te maken. 

“In Wipstrik-zuid staan veel woningen uit de jaren dertig die slecht zijn geïsoleerd”, stelt Energiek Wipstrik vast. “Daar valt met simpele maatregelen al snel energie en dus geld te besparen.” Ze heeft de campagne samen met straatambassadeurs uit de wijk en Verbeter en Bespaar en Blauwvingerenergie opgezet. Zij hebben een pakket samengesteld bestaande uit verschillende energiebesparende materialen waarmee bewoners zelf en met elkaar aan de slag kunnen. Denk aan tocht-strips voor de deuren, radiatorfolie en brievenbusmonden. Bewoners konden deze materialen gratis bestellen en zaterdag ophalen. Energiek Wipstrik en Verbeter en Bespaar gaven tijdens de uitgifte van de materialen advies over hoe de materialen aan te brengen zijn. 

Verduurzamen

“Energiek Wipstrik is een bewonersinitiatief dat in de zomer van 2018 is begonnen met als doel de wijk Wipstrik te verduurzamen. In de opstartperiode zijn enkele bijeenkomsten georganiseerd om te polsen of bewoners interesse hadden. Daaruit bleek dat er veel belangstelling is om de woning te verduurzamen en het vergroenen van de straat”, aldus Chris Arthers, een van de mensen achter het buurtinitiatief. 

Verrast

De afgelopen periode heeft Energiek Wipstrik verschillende acties opgezet en Warme Burendag, de straatisolatiecampagne is daar een van. Arthers: “We zijn enorm verrast door de hoge deelname, dit smaakt naar meer. Dankzij de straatambassadeurs hebben ontzettend veel huishoudens aan de actie meegedaan en is er veel materiaal besteld. Vooral de radiatorfolie en tocht-strips voor de deuren waren zeer in trek. Ook zijn er buurtbewoners die andere bewoners willen helpen bij het aanbrengen van de materialen. Daarnaast hebben veel deelnemers aangegeven interesse te hebben in onze digitale nieuwsbrief. Zo blijven ze op de hoogte van alle campagnes die we organiseren en vergroten we ons netwerk in de wijk. Tot nu toe waren we vooral actief op energie, maar sinds kort zijn we in overleg met een aantal mensen om de wijk meer te vergroenen, denk bijvoorbeeld aan groene daken, het afkoppelen van regenwater en meer straatgroen”. 

Mensen die meer willen weten of Energiek Wipstrik willen ondersteunen, kunnen terecht op www.energiekwipstrik.nl. Enthousiaste straatambassadeurs om acties uit te voeren, zijn ook van harte welkom. 

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30