Het Frion All Stars-koor met derde van links Gretha.
Het Frion All Stars-koor met derde van links Gretha. Foto: Armanda Smit

Frion Festival is goed voor een dikke glimlach

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE – Door corona ging het twee jaar niet door, maar zondag 22 mei is het weer zover: het Frion Festival in en rond theater de Spiegel. Met een attractiemarkt, buitenpodium, toneelvoorstellingen en natuurlijk een muzikale show op het grote podium. Gretha Keijl doet ook dit jaar weer mee. “Ik vind het hartstikke leuk om mee te doen want ik houd van zingen”, zegt ze.

Na tien jaar is het een formule die staat als een huis: cliënten van Frion, een organisatie voor mensen met een verstandelijke beperking, worden gekoppeld aan bekende artiesten, vaak uit Zwolle. Dit jaar zijn dat onder andere Henk & Mick en Tangerine. Samen zingen ze een nummer tijdens een muzikale show in het theater. Het Frion Festival bestaat verder uit een markt op het plein voor het theater met spullen die zijn gemaakt in de ateliers en werkplaatsen van Frion, attracties, een verhalenverteller, toneel in de foyer van het theater en een afsluitend sponsordiner met veiling van kunstwerken gemaakt door cliënten van Frion.

Armanda Smit is betrokken bij de organisatie. “Het festival is een initiatief van stichting Vrienden van Frion. Die stichting zamelt geld in om wat extra’s voor cliënten te doen. Tien jaar geleden ontstond het idee voor een sponsorevenement om enerzijds geld in te zamelen voor de stichting én anderzijds een mooie dag voor cliënten te organiseren. Daaruit kwam het festival met kunstveiling voor sponsoren tot stand. Omdat het ook een leuke dag moet zijn voor cliënten die niet op het podium staan werd het uitgebreid met een markt rond het theater. Er zijn spullen die zijn gemaakt in de ateliers en werkplaatsen van Frion, attracties en vermaak. Dit jaar is er ook een verhalenverteller en toneel.”

Het Frion Festival is meer dan die ene dag. “Het begint al in januari, bij de audities. De deelnemers krijgen daar feedback en leren daarmee omgaan. Later heb je het oefenen en het oefenen met de artiest en de band. Wij noemen cliënten ook Frion-artiesten want achter de schermen hebben ze een eigen kleedkamer en eigen visagie. Ze mogen eigen podiumkleding uitzoeken bij de kledingverhuur. Je ziet de deelnemers in die periode groeien. Dat is waar we het voor doen. Voor ons is het een dikke glimlach.”

Zondag was een spannende dag voor de Frion-artiesten: voor het eerst oefenden de cliënten met band en bekende artiesten. “Maar ik vind dit niet meer zo spannend als de eerste keer”, zegt Gretha. Ze doet al voor de vierde keer mee. “Ik vind het hartstikke leuk om te doen, ik houd van zingen. Omdat ik de laatste drie jaar al op het podium stond en dit jaar heel veel cliënten zich aangemeld hebben voor het festival, mag ik nu niet een eigen nummer kiezen. Ik heb al eens gezongen met Henri van Velzen. Nu zit ik het grote koor, de Frion All Stars.”

Dat koor opent de show met ‘Licht uit, spot aan’ en sluit af met een lied van de Snollebollekes. “Ik oefen nu thuis veel, heb de muziek op mijn telefoon staan. Eén of twee keer in de week, het ligt er net aan hoeveel tijd ik heb. Ik oefen dan en half uurtje.” Volgend jaar hoopt ze weer met een zelfgekozen liedje en een artiest op het podium te staan. “Want zelf zingen is het allerleukste.”

Meer informatie staat op www.frionfestival.nl. Kaartverkoop via www.zwolsetheaters.nl.