Olivier Gossink.
Olivier Gossink. Foto: Theo Smits

Olivier Gossink maakt meubels van mais en stro uit 3D-printer

· leestijd 2 minuten Algemeen

ZWOLLE - Duurzaam meubilair printen van lokale biologische restmaterialen, zoals mais, stro en zonnekroon. De Zwolse start-up Shelduck.co is het gelukt om er een uniek 3D-printtechniek voor te ontwikkelen. Oprichter en eigenaar Olivier Gossink wil nu zo snel mogelijk de eerste klanten binnenhalen en zijn innovatie op de markt brengen. “Ik heb nu het gewenste investeringskapitaal, een eigen onderzoeksteam, een testpubliek én de bevestiging dat mijn bedrijfje kans van slagen heeft.”

(Door Theo Smits)

“Innoveren vind ik het leukste wat er is”, zegt de 26-jarige Gossink. “Nieuwe dingen bedenken en uitwerken, lekker pionieren. Al op mijn zestiende bouwde ik op de zolderkamer van mijn ouders mijn eerste 3D-printer. Het kostte me letterlijk veel bloed, zweet en tranen, maar het lukte me wel.”

Hij is oprichter en eigenaar van Shelduck.co. Een Shelduck (oftewel bergeend in het Nederlands) is een dier dat holen van andere dieren hergebruikt om zijn eieren uit te broeden. En precies dat hergebruik vormt een belangrijke inspiratiebron voor Oliviers innovaties, zo vertelt hij in zijn werkplaats bij ZWINC (start-up incubator in Regio Zwolle). “Ik zie het als een uitdaging om van restmateriaal een nieuw product te maken met 3D-printers als mijn belangrijkste gereedschap.”

Kortgeleden lukte het Olivier om een unieke 3D-printtechniek te ontwikkelen, waarbij biologische restmaterialen zoals mais, stro en zonnekroon het basismateriaal vormen. “Deze reststromen maal ik in grote volumes tot pulp, waarna een droogtechniek het mogelijk maakt dat mijn hoogwaardige 3D-printer dit materiaal kan verwerken tot duurzaam meubilair. Wat betreft het ontwerp zijn er geen grenzen, zolang het meubel past binnen de maximale afmeting van 1 meter 50 bij 1 meter 50. Hierdoor biedt Shelduck.co klanten de mogelijkheid om een uniek en duurzaam meubel te bestellen tegen een concurrerende prijs. Er is alleen één probleem: de klanten waar Olivier over spreekt, ontbreken nog. “Ik wil zo snel mogelijk een plek in de markt gaan veroveren.”

Olivier kreeg de tip om een aanvraag te doen bij Regio Zwolle Incubator (RZI), het fonds dat leningen tussen de 15.000 en 165.000 euro verstrekt aan ondernemers die nog in de ontwikkelfase van hun innovatie zitten. “Ik had behoefte aan een ontwikkelkapitaal van ongeveer 75.000 euro. Met dit bedrag kan ik mijn 3D-printer verder ontwikkelen, enkele stagiairs aannemen en de sales en marketing door een ander laten uitvoeren, zodat ik me volledig op de ontwikkeling van mijn innovatie kan concentreren.”

“Het was heel fijn dat Kennispoort Regio Zwolle mij begeleidde tijdens het aanvraagtraject en kon helpen met het aanscherpen van mijn businessplan. Zo kon ik antwoord gegeven op de vraag waar ik het geld aan wil besteden, welke strategie ik wil uitrollen en hoe ik eventuele risico’s wil afdekken. Daarnaast kreeg ik hulp bij de voorbereiding op mijn pitch voor het bestuur van RZI. Mede daardoor kreeg ik inderdaad de gewenste lening, waarvan de afbetaling pas over twee jaar begint. Dat biedt me de financiële vrijheid die ik op dit moment goed kan gebruiken.” 

Na deze succesvolle introductie bij RZI komt Olivier in contact met studenten commerciële economie van Hogeschool Windesheim. “Deze studenten onderzoeken voor mij wie mijn doelgroep eigenlijk is, hoe ik de markt het best kan benaderen, wat mijn unieke verkoopargumenten zijn en hoe deze aansluiten op de vragen en behoeften van mijn klanten. Zo’n marktonderzoek is van onschatbare waarde, want als start-up heb ik simpelweg niet het geld om dit door een bureau uit te laten voeren. Wat dat betreft snijdt het mes aan twee kanten: de studenten dragen belangrijke informatie voor Shelduck.co aan en als bedrijf bied ik hun een superinteressante businesscase waar ze onderzoek naar kunnen doen.”

De volgende stap voor Olivier is de wereld te tonen wat zijn bedrijf Shelduck.co te bieden heeft. Want onbekend maakt onbemind. “Ik kwam onlangs in contact met Innofest. Deze organisatie helpt startups om hun innovatie sneller naar de markt te brengen door producten op festivals en living labs te testen. In mijn geval kon ik mijn biologische wipwap door de bezoekers van Bevrijdingsfestival Overijssel laten uitproberen. Met succes, want de wipwap overleefde het festival met glans, zonder een spoor van slijtage.” Door een samenwerking tussen gemeente Zwolle, ZWINC en Kennispoort kon naast Shelduck ook de startup Wattage een testcase uitvoeren op het festival.

“Het fijne is dat Kennispoort over veel kennis beschikt en ook een groot netwerk heeft. Voor mij leverde dat het gewenste investeringskapitaal, een eigen onderzoeksteam en een testpubliek op. Daarnaast mocht ik de allereerste biologisch afbreekbare en 3D-geprinte award maken voor de winnaar van de innovatieprijs van Regio Zwolle. Tenslotte hebben mijn gesprekken met ZWINC en Kennispoort mij er ook van overtuigd dat Shelduck.co een goede kans van slagen heeft. Dat is precies de bevestiging die je als start-up zoekt.”

Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30
Afbeelding
Hogeschool KPZ vervangt bindend studieadvies door doorstroomnorm Algemeen 24 apr, 14:13