De Bongerd aan de Commissarislaan vierde het 25-jarig bestaan.
De Bongerd aan de Commissarislaan vierde het 25-jarig bestaan. Foto: Pedro Sluiter

Sociale en duurzame buurt De Bongerd wil meer mensen inspireren

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - In 1997 was het een opvallend project. De realisatie van een sociale en duurzame buurt in Zwolle-Zuid, waar mens- en milieuvriendelijkheid centraal stond. Afgelopen zaterdag vierden de bewoners het 25-jarig bestaan van de buurt, ook met als doel om nog meer mensen te inspireren.

In de jaren negentig nam een groep mensen in Zwolle-Zuid het initiatief om mensvriendelijk en milieuvriendelijk te gaan wonen. De Vereniging voor Mens- en Milieuvriendelijk Wonen Zwolle (MMWZ) werd opgericht. Er werd samenwerking gezocht met woningcorporatie SAVO, het huidige DeltaWonen. En met resultaat. In 1997 was de Bongerd klaar, een buurt met 38 woningen. Er waren vijf verschillende woningen gerealiseerd om aan alle woonwensen te voldoen. Daarnaast gaf het de bewoners de gelegenheid om te verhuizen in de eigen Bongerd bij veranderende woonwensen. Vijftig procent van de woningen in De Bongerd zijn koopwoningen, de andere helft zijn huurwoningen van woningcorporatie DeltaWonen.

Harrie Hamstra is bestuurslid MMWZ. “De Bongerd is zoveel mogelijk milieuvriendelijk opgezet. Bij de bouw is zoveel mogelijk hout gebruikt en de huizen zijn geïsoleerd met cellulose, zeg maar met oude kranten. Warm water komt via zonnecollectoren en regenwater wordt opgevangen in een tank onder de grond en klaargemaakt voor verschillende doeleinden.” De toiletten worden doorgespoeld met regenwater en ook voor de wasmachine wordt regenwater gebruikt. Voor gebruik wordt het regenwater gefilterd. 

Volgens Hamstra is het water minder hard en daardoor is er minder wasmiddel nodig. Daarnaast wordt door het gebruik van regenwater voor de helft minder drinkwater gebruikt. Naast duurzaam bouwen en milieuvriendelijke toepassingen, is bij de ontwikkeling getracht de buurt zo groen mogelijk te houden.

Anno 2022 zijn er nieuwe wensen. “In de Bongerd wordt weinig wordt weinig gas en stroom verbruikt, maar we zijn aan het onderzoeken hoe we helemaal van het gas afkunnen. 25 jaar geleden waren we landelijk gezien een voorbeeldproject. Dat willen we wel blijven”, aldus Hamstra.

Zaterdag bracht wethouder Arjan Spaans een bezoek aan De Bongerd. “De wethouder heeft ons complimenten gegeven dat we met een goede visie onze tijd ver vooruit waren en een voorbeeld zijn voor andere groepen”, aldus Hamstra. Dat is in de praktijk gebleken. Het milieu- en mensvriendelijk initiatief van de mensen in Zwolle-Zuid heeft navolging gekregen in Zwolle. Zo is in 2008 De Meanderhof gerealiseerd in Stadshagen en in 2014 De Nooten in Holterbroek. Momenteel wordt gewerkt aan de realisatie van een nieuwe buurt in De Tippe in Stadshagen. Zaterdag pakten de bewoners van De Bongerd uit met diverse activiteiten. Zo konden bezoekers een wandeling maken langs fruitbomen in de buurt, was er een ruilbeurs met kleding en boeken en werden er demonstraties gegeven over de waterbesparing en de isolatie in De Bongerd. Daarnaast stonden de bewoners klaar om in gesprek te gaan met bezoekers over de duurzame en sociale buurt onder het genot van een hapje en een drankje. Allemaal met als doel om nog meer mensen te inspireren.

Gerard Meijeringh

Burgemeester Snijders kijkt goedkeurend naar het blauwvingerhandje. Rechts Kees Klaassen.
Blauwvingerhandjes spelen in op het? 'echte' Blauwvingerverhaal Algemeen 24 apr, 17:35
Afbeelding
Schoonebeeker heideschapen ideaal voor landschapsbeheer in Zwolle Algemeen 24 apr, 16:32
De gevelletters worden onthuld
Dagcentrum De Golfslag viert 50-jarig bestaanWethouder De Jong opent feestweek Nieuws Ingezonden 24 apr, 16:30