Afbeelding
Foto: Pedro Sluiter

‘Grootschalige opwek nodig voor eigen energievoorziening Berkum’

Algemeen

ZWOLLE - In het driesporentraject op weg naar een aardgasvrij Berkum is het opwekken van overgebleven energie de derde pijler. “Als je dit doet met zonnepanelen, zijn enorme oppervlaktes nodig. Maar met één of twee windmolens kan de wijk in de toekomst in de eigen energievoorziening voorzien”, aldus Maarten Bakker. 

(door Gerard Meijeringh)

Het opwekken van energie vormt een belangrijk onderdeel in het totale plan. “We hebben het steeds over de wijk, maar het is eigenlijk niet als bij je thuis: zoveel mogelijk verduurzamen, waardoor je bespaart, daarna verwarmen zonder aardgas en de resterende energie die nodig is zelf opwekken.” 

Het mooist is het als dit soort projecten coöperatief, dus samen, gebeurt. Dan kunnen lusten en lasten binnen de gemeentegrenzen blijven; in Staphorst en Nieuwleusen hebben ze ook al voorbeelden hiervan. Stel je voor; een opwekproject dat 100 procent van, voor en door Zwollenaren is; dat is toch wat we moeten willen! Wij willen graag meehelpen aan zo’n project en misschien is het nu wel de tijd dat samen voor elkaar te krijgen”, aldus Bakker.

Gerard Meijeringh