Jettie de Jong en Corien Bruins Slot zijn vrijwilligers bij Repair Café Deltion
Jettie de Jong en Corien Bruins Slot zijn vrijwilligers bij Repair Café Deltion Foto: Aangeleverd

Repair Cafés presenteren zich op de Inspiratieroute Circulaire Economie

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE - Wat doe je als je haarföhn niet meer warm wordt? Of het wieltje van je bolderkar draait niet meer goed? Niet(s) weggooien, maar naar één van de acht Repair Cafés brengen die Zwolle rijk is. Samen met de reparateurs onderzoekt de bezoeker waar het probleem zit. Met een boel kennis en kunde en een beetje geluk is het probleem zo gevonden en wordt de klus geklaard. Aanstaande zaterdag kun je kennismaken met de Repair Cafés op de inspiratieroute Circulaire Economie.

In de week van de Circulaire Economie is er een inspiratieroute van de Sassenstraat tot museum ANNO op de Melkmarkt, waar belangstellenden circulaire inspiratie kunnen opdoen. In ANNO bieden de Zwolse Repair Cafés informatie over hun werkzaamheden. Jettie de Jong en Corien Bruins Slot zijn vrijwilligers bij het Repair Café bij het Deltion College, dat elke dinsdagochtend geopend is. Jeltje van Deutekom is actief bij de Repair Cafés in de Bolder in de Aa-landen en de Stadkamer in de binnenstad. Ze zijn blij dat duurzaamheid en circulariteit in Zwolle goed op de kaart gezet worden tijdens de week van de Circulaire Economie.

“Duurzaamheid raakt steeds meer in’, zegt De Jong. ‘Dat merkt je aan het aantal bezoekers aan Repair Cafés. Mensen denk gelukkig steeds meer na voor ze iets weggooien.” Van Deutekom: “In de Aa-landen staat elke maand een rij klanten. We proberen ze zoveel mogelijk te helpen. Je merkt dat reparatie vooral onder jongeren een vrij onbekend terrein is. Laatst kwam er een meisje dat niet wist hoe ze een knoop aan een jas moest zetten.” Ook Bruins Slot houdt zich bezig met textiele problemen: “Laatst had iemand een gat in een wetsuit. Daar heb ik een stukje van een handschoen ingezet, die ik had gevonden tijdens een wandeling.” Het gaat bij Repair Cafés niet alleen om textiel. Ook problemen aan de meest uiteenlopende apparaten worden nauwgezet bekeken en gerepareerd.

De Inspiratieroute Circulaire Economie is er nog tot en met zaterdag 11 februari. Meer informatie over de route is te vinden op www.visitzwolle.com/circulaire-economie. Producten van verschillende partners van circulair ambachtsnetwerk WaardeRing zijn te zien langs de route. Op zaterdag 11 februari zijn vrijwilligers van de Repair Cafés weer aanwezig in museum ANNO om vragen van belangstellenden te beantwoorden. Reparaties kunnen tijdens de reguliere Repair Cafés worden aangeboden. De adressen en openingstijden van alle Zwolse Repair Cafés zijn als volgt:

 • Repaircafé Assendorp: Enkstraat 67
  3e zaterdag van de maand van 14.00 tot 17.00
 • Repaircafé Stadkamer Centrum: Zeven Alleetjes 1a
  1e vrijdag van de maand van 12.00 tot 16.00
 • Repaircafé Kamperpoort: Burgemeester Vos de Waelstraat 1
  2e vrijdag van de maand van 13.00 tot 16.00
 • Repaircafé Berkum: Erasmuslaan 50
  1e zaterdag van de maand van 10.00 tot 12.00
 • Repaircafé Aa-landen: Dobbe 23
  3e vrijdag van de maand van 12.00 tot 16.00
 • Repaircafé Stadshagen: Werkerlaan 154
  Laatste zaterdag van de maand van 10.00 tot 14.00
 • Repaircafé Deltioncollege: Willaertstraat 1
  Elke dinsdagochtend van 9.00 tot 12.00
 • Repaircafé Zwolle Zuid: IJsselcentraleweg 9
  3e vrijdag van de maand van 10.00 tot 12.00

Gerard Meijeringh

Afbeelding
Tjarko Evenboer en Jeroen Windmeijer signeren op 8 april hun boek Openbaring bij Boekhandel Westerhof Stadshagen Nieuws Ingezonden 11 uur geleden
Afbeelding
Berkum thuis tegen stroef DHSC Sport 12 uur geleden
Afbeelding
Met Librije Backstage geven Jonnie en Thérèse Boer een kijkje achter de schermen Algemeen 14 uur geleden