Afbeelding
Foto: Unsplash

Zwolse boer maakt bezwaar tegen plannen Rijkswaterstaat

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) – Weilanden langs de Vecht en het Zwarte Water lopen in de toekomst mogelijk vaker onder water als Rijkswaterstaat door strengere natuurregels minder vaak bomen mag kappen. Dat vreest een van de bezwaarmakers tegen de bescherming van meer dieren en planten in natuurgebieden.

Woensdag diende bij de bestuursrechter in Zwolle het bezwaar van zeven boeren uit verschillende delen van Overijssel. Ze ageren tegen het Wijzigingsbesluit Habitatrichtlijnen van november 2022 waarmee eerder overgeslagen dier- en plantsoorten in Natura-2000-gebieden voortaan ook beschermd moeten worden. Aart van ‘t Oever, woonachtig op een boerderij in het buitengebied van Zwolle en werkzaam op de boerderij van zijn familie, was een van de bezwaarmakers. 

Volgens Van ‘t Oever is in de uiterwaarden van rivieren de Vecht en het Zwarte Water nu bos ingetekend dat er in 2008 nog niet eens lag. Het is nieuwe natuur, zegt hij, dat helemaal niet met een ‘correctie’ opeens ingetekend kan worden als te beschermen natuur. “Rijkswaterstaat kan daardoor niet zomaar meer kappen als iemand bezwaar maakt”, zei hij tegen de bestuursrechters. En juist als er niet gekapt wordt, hindert dat de doorstroming met een groter gevaar op het onder water lopen van de graslanden van zijn familie.

Naast Van ‘t Oever uit het buitengebied van Zwolle kwamen de bezwaarmakers uit Hasselt, Nieuw-Heeten, Holten, Saasveld en Tilligte. Allemaal vrezen ze de gevolgen van strengere regelgeving. Remco Sipman, jurist van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland die het verhaal van de minister verdedigde, benadrukte keer op keer op de zitting dat de ‘correctie’ geen gevolgen heeft voor bestaande vergunningen van boeren. 

Volgens inhoudelijk betrokkene bij het RVO Dick Bal was al bij het Habitatbesluit in 2008 bekend dat er een reparatie zou volgen. In die tijd waren de kaarten met daarop de te beschermen soorten nog niet door alle provincies ingevuld. Alleen bij de verlening van vergunningen kunnen de bezwaarmakers hier iets van gaan merken. Precies dat vreest boer Rinus Oolbekkink uit Holten. “De overheid eist steeds meer van landbouwers en ondernemers. Alle agrarische bedrijven worden op de kop gezet en de een na de ander doet een touw om zijn nek.”

Jurist Sipman schat dat er zo’n 600 bezwaren zijn ingediend die behandeld worden door verschillende rechtbanken in Nederland. In de rechtbank Zeeland-West-Brabant diende in juni eenzelfde kwestie. In die procedure verloren de tien bezwaarmakers en bleef het Wijzigingsbesluit overeind. Valentijn Wösten, jurist namens Vereniging Leefmilieu maar ook de man die de procedures voert namens Mobilisation for the Environment van Johan Vollenbroek, hekelde het wantrouwen dat hij bij de boerenondernemers in de Zwolse rechtszaal zag. “Is het werkelijk waar dat ondernemers hier zitten die zich verzetten tegen bescherming van kwetsbare natuur? Honderden beroepen zijn ingesteld als een schot hagel op dit besluit.’”

De bestuursrechter in Zwolle doet binnen zes weken uitspraak.

JPZ