Vee lege plekken en paraplus bij het laatste bevrijdingsfestival.
Vee lege plekken en paraplus bij het laatste bevrijdingsfestival. Foto: Pedro Sluiter

Subsidie voor Bevrijdingsfestival zeer welkom, maar geen structurele oplossing

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE ā€“ Na de verregende laatste editie van Bevrijdingsfestival Overijssel (BFO) in Zwolle waren de zorgen groot, maar die zijn voorlopig weggenomen met een Overijsselse subsidie van 250.000 euro. Al is het geen structurele oplossing. ā€œMaar daar hebben we ook niet om gevraagd. Ik ben druk bezig met een lobby in Den Haagā€, aldus voorzitter Rob Welten van BFO.

Want Welten weet als geen ander dat er meer moet gebeuren. De bevrijdingsfestivals in Nederland bevinden zich in een kwetsbare positie. De kosten nemen steeds meer toe, maar de inkomsten niet. Welten is geen voorstander van het vragen van entreegeld. ā€œHet is een uniek evenement en het moet laagdrempelig zijn. Maar als je geen toegangsgeld heft, ben je wel afhankelijk van dagrecette. Dat maakt je kwetsbaar.ā€

Dat bleek wel tijdens de laatste editie van het bevrijdingsfestival in Zwolle. Toen er onweer dreigde, werd het festival stilgelegd. Binnen no-time waren de bezoekers vertrokken en dat zorgde voor een flinke daling van de horeca-inkomsten. Later keerden ze wel weer terug toen het weer opknapte, maar de bres in de begroting was al geslagen en kon niet meer worden hersteld. En dat kon BFO er niet bij hebben. Door de coronaperiode waren de reserves al flink geslonken.

Er moest wat gebeuren. De lobby bij de provincie was succesvol. Een brandbrief naar Provinciale Staten leverde uiteindelijk een motie op. Die werd uiteindelijk gesteund door tien van de veertien fracties van Provinciale Staten en dat brengt dus 250.000 euro in het laatje. ā€œIk ben heel erg blij dat ons pleidooi zā€™n uitwerking heeft gehadā€, aldus Welten. 

Nu is het tijd voor de volgende stap. Zorgen dat de bevrijdingsfestivals een gezonde financiĆ«le boekhouding kunnen overleggen. Op de korte- en lange termijn en ook wanneer het weer de festivals in de steek laat. De sleutel hiervoor ligt bij de Tweede Kamer in Den Haag. Er ligt een plan voor een garantiefonds en een solidariteitsfonds. Het garantiefonds wordt door het Rijk ingesteld. Hiermee kunnen tegenvallers worden opgevangen. Bij het solidariteitsfonds zorgen de festivals zelf voor de financiĆ«le inbreng. Komt er een festival ergens in de problemen, dan kan dit fonds soelaas bieden. Welten is positief. ā€œHet lijkt de goede kant op te gaan en dat is belangrijk. Beide fondsen bieden de festivals structureel perspectiefā€, aldus Welten. ā€œIk ben voorzitter geworden omdat de boodschap die het bevrijdingsfestival wil uitspreken mij heel erg aanspreekt. Dat vind ik heel erg belangrijk.ā€

Gerard Meijeringh