Hetty Waanders: “Het werk bevalt uitstekend.”
Hetty Waanders: “Het werk bevalt uitstekend.” Foto: Sigrid Aalfs

Levensecht-leren-winkel Van Waarde gaat nog drie jaar door

· leestijd 1 minuut Algemeen

BINNENSTAD - De levensecht-leren-winkel Van Waarde is een winkel die duurzame producten verkoopt. Dit zijn spullen die op de een of andere manier een tweede leven gekregen hebben. “Bijvoorbeeld armbandjes gemaakt van fietsbanden, kussens gemaakt van oude dekens, gepimpte jeansjasjes en schoenen. Maar ook vinden klanten hier onder andere gebruikte spelletjes, elpees en boeken,” vertelt bedrijfsleider en werkbegeleider Hetty Waanders. Het andere bijzondere is het personeel; leerlingen en studenten van Zwolse scholen doen hier werkervaring op. Het gaat goed met de winkel; deze verhuist in juni naar een groter pand, ook op het Eiland.

(door Sigrid Aalfs)

Waanders is enthousiast. “Het werk en ook het werken met de leerlingen bevalt me hier uitstekend, de andere twee werkbegeleiders zijn ook heel enthousiast.” 

De leerlingen zijn meestal afkomstig uit het speciaal onderwijs van economische richtingen. “Ze zijn tussen de veertien en twintig jaar en over het algemeen gaat het goed. Er is altijd een groepje aanwezig met een begeleider van school. De ene groep leerlingen is wat serieuzer dan de andere. Ze zijn zo wel even uit de schoolbanken.” 

De jongeren leren hier vaardigheden waar ze later wat aan hebben; wat komt er allemaal bij logistiek, verkoop en de presentatie van artikelen kijken? Ook de omgang met klanten is belangrijk; hoe groet je bijvoorbeeld mensen? “In de winkel komen ook veel sociale vaardigheden aan bod, ” legt Waanders uit. 

Op veel scholen die deelnemen aan Van Waarde is ook een winkeltje. “Maar daar is het toch vaak een beetje winkeltje spelen en leerlingen nemen dit niet altijd serieus. Maar hier is het echt, we noemen dit dan ook een levensecht-leren-winkel. We horen ook van scholen dat het hier anders en meer echt is. Hun leerlingen hebben nu niet te maken met hun eigen docent op hun vertrouwde school, maar met ons. Wij maken hen wegwijs.” 

Volgens Waanders is deze plek de enige in Nederland waar leerlingen uit het speciaal onderwijs dergelijke vaardigheden kunnen leren.

Van Waarde verhuist naar een groter pand wat momenteel op een duurzame manier verbouwd wordt. 

“De voorkant wordt ingericht als winkel. Achterin komt een lesruimte voor leerlingen en uiteraard een magazijn. Verder komt er ook een invalidentoilet, omdat een aantal leerlingen in een rolstoel zit.” De winkel mag in ieder geval nog drie jaar doorgaan. 

Aan het Van Waarde-project doen op dit moment tien partners mee: Stichting Kringloop Zwolle, Noggus & Noggus, gemeente Zwolle, Thorbecke Scholengemeenschap, Talentstad, vso de Twijn, de Ambelt, Landstede MBO, Deltion en Cibap.

Gerard Meijeringh