Shutterstock

Zwolle volgens Elsevier opnieuw economische toplocatie

· leestijd 1 minuut Gemeente

ZWOLLE - Zwolle is door weekblad Elsevier opnieuw uitgeroepen tot één van de toplocaties voor bedrijven in Nederland. Onder de grote steden eindigt Zwolle volgens onderzoeksbureau Louter op de vijfde plaats, na Haarlemmermeer, Den Bosch, Rotterdam en Amsterdam, maar vóór Eindhoven (6) en Utrecht (8) en ruim vóór Nijmegen (19), Groningen (22) en Enschede (27).

In de mensgerichte sectoren (zorg, onderwijs, detailhandel) staat Zwolle zelfs op de landelijke tweede plaats; met een rapportcijfer van 8,99 slechts een fractie lager dan Goes (9,03). Het jaarlijkse onderzoek van Elsevier/Louter rangschikt voor het overall-cijfer steden en gemeenten op drie indicatoren: aantal arbeidsplaatsen, starters en toegevoegde waarde. 

Waar andere koplopers op de lijst vaak opvallen door afhankelijkheid van één sector, (petrochemie in Rotterdam, technologie in Eindhoven en luchtvaart in Haarlemmermeer) oogt de Zwolse economie méér gespreid en méér mensgericht. 

“De mensen kijken hier naar elkaar om”, verklaart burgemeester Peter Snijders in Elsevier de hoge notering van zijn stad. “Zwolle staat onder de grote steden op één in goede doelen, vrijwilligers en onderling vertrouwen. Dat voel je overal in de stad, en die betrokkenheid zie je ook op de werkvloer.” 

De kwaliteit van leven werkt als een magneet op hooggekwalificeerd personeel. Economie-wethouder René de Heer in Elsevier: “Daarom koos Wehkamp nadrukkelijk voor Zwolle en niet voor de Randstad. Vitens overwoog een hoofdkantoor in Utrecht, maar koos voor Zwolle vanwege de beschikbaarheid van hooggekwalificeerd personeel.

“De ruimte voor groei verschuift in Nederland van de Randstad naar het oosten. Toplocatie is Zwolle, waar de kenniseconomie al honderden productiebanen terughaalde naar Europa”, is verder in Elsevier te lezen. 

Veel aandacht dan ook voor Perron038 in de Spoorzone, waar studenten, creatieven, technici en onderzoekers elkaar ontmoeten en zorgen voor een betrekkelijk nieuwe loot aan de stam van de succesvolle Zwolse economie. 

Volgen de onderzoekers van Bureau Louter zijn het vooral kernsteden die als een magneet werken op nieuwe bedrijvigheid: “De bovenkant van de lijst wordt gedomineerd door steden met een belangrijke werkgelegenheidsfunctie in de regio. Amsterdam (kenniseconomie) en Rotterdam (met de haven) staan in de toptien. Maar Utrecht (plek 12) moet een kleinere stad als Zwolle laten voorgaan. De positie van steden bovenaan de lijst is grotendeels te danken aan een krachtige diensteneconomie.” 

Met ruim 100.000 banen op 130.000 inwoners is Zwolle na Haarlemmermeer/Schiphol de tweede banenmotor van Nederland. 

Op de lijst waarop ook kleinere gemeenten worden meegenomen, staat Zwolle nog steeds op de achtste plaats; op eenzame hoogte in Noordoost-Nederland. Verder op de lijst Apeldoorn (13), Barneveld (17), Harderwijk (39), Nijkerk (42), Lelystad (51), Ede (56), Deventer (68) en Enschede (86). Het volledige artikel over Zwolle uit Elseviers Weekblad, die nu in de winkel ligt, is te vinden op https://cstories.nl/stories/in-zwolle-lachen-de-robots-terug.