Opening ‘Nieuwe wijk van Zwolle’

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Een klimbos, een ‘buurttijger’, een huis waarin snoep en groente geteeld wordt… De nieuwste wijk van Zwolle krijgt het allemaal. Tenminste, als het aan (jonge) Zwollenaren zelf ligt. Dat bleek tijdens het afgelopen Stadsfestival, toen kinderen met hun families zelf invulling mochten geven aan hun eigen Zwolle. Een expo in Stadkamer, die op woensdag 29 september wordt geopend, laat iets zien van de fantasievolle bouwwerken én van de gedachte erachter.

Tijdens het Stadsfestival was de grote bouwplaats op het parkeerterrein bij de Goudsteeg een van de meest in het oog springende activiteiten. Op zaterdag en zondag werd daar druk ontworpen, overlegd, getimmerd en geverfd onder leiding van kunstenaar Chantal de Wolde, expert in dergelijke grote activiteiten voor festivals, en Jolan van de Waeter, specialist in cultuureducatie. Op verzoek van en in overleg met Freek van der Heide van Stadkamer werkten zij samen aan deze bijzondere activiteit.

Bomvolle parkeerplaats
Tijdens de expo in Stadkamer kan niet alles worden getoond. De Wolde: ‘De hele parkeerplaats aan de Goudsteeg stond bomvol met grote werken van hout. Dat kunnen we niet allemaal bewaren, helaas. Maar gelukkig hebben we de foto’s nog!’ lacht ze. Van de Waeter: ‘Van alle bouwwerken zijn foto’s gemaakt. Mijn collega Krist Akkermans en ik hebben alle kinderen bevraagd op wat ze gebouwd hebben en waarom ze juist dat hebben gebouwd. Dat hebben we samengevat en onder de foto van het werk geplaatst. Die combinatie van foto plus uitleg exposeren we nu.’ Er zijn ook nog wat in het oog springende details van bouwwerken bewaard, evenals nog enkele andere interessante zaken.

Gemeenteraad
De beide vrouwen zijn enthousiast over het resultaat van de activiteit. Van de Waeter: ‘We gaan het resultaat ook nog verwerken in een rapportage die we gaan aanbieden aan onder andere de gemeenteraad. Wat we hebben opgehaald is té waardevol om niets mee te doen. Het is de generatie van de toekomst die hier laat zien wat ze belangrijk vindt.’ De Wolde geeft enkele voorbeelden: ‘De gebouwen die kinderen bedenken, zegt iets over hoe zij naar de wereld kijken en wat zij belangrijk vinden. Veiligheid, zorgzaamheid, klimaat… Je ziet het allemaal terug, maar dan op een manier die je echt even aan het denken zet.’ De expositie wordt op woensdag 29 september om 16.30 uur geopend. De locatie is de Tuinkamer: het dakterras op de eerste verdieping van Stadkamer.
 

Afbeelding
Geen stille nacht in de Lutherse Kerk, maar de klanken van kindergelegenheidskoor Algemeen 15 uur geleden
Afbeelding
Buurthelden gezocht: Welke Zwollenaar verdient waardering? Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Gemeenteraad debatteert over parkeerstrategie 2040 en normaliseren in de jeugdzorg Algemeen 20 uur geleden