Het werk van de dag beoordeeld
Het werk van de dag beoordeeld Eigen foto

Franse zomer in Galerie Bagijneweide

· leestijd 1 minuut Ingezonden Ingezonden

Kunstgalerie Bagijneweide toont werk van Paletkunstenaars, die in de afgelopen zomer buiten hebben geschilderd in Frankrijk. Hun werk is te zien tijdens twee weekeinden: zaterdag en zondag 12 & 13 en 19 & 20 februari, van 11.00 tot 16.00 uur, in het Paletgebouw, Bagijneweide 15, Zwolle. De toegang is vrij.

Frankrijk en plein-air

Elke zomer gaat een groep kunstenaars van vereniging Palet naar Frankrijk om in de buitenlucht te schilderen. In de zomer van 2021 is er in verschillende delen van Frankrijk gewerkt: Een groep van veertien ging naar Cheptandiau, een dorpje in Morvan, anderen kozen zuidelijker streken, Gard en Drôme.

Morvan

Marjan Schutte was twaalf jaar lid van Palet, toen ze in 2017 verhuisde naar Oentsjerk in Friesland, te ver om vaak naar Zwolle te komen. Ze moest haar atelier in het Paletgebouw opgeven, maar ze werd meteen donateur. Nog elk jaar gaat ze mee met de groep naar de Morvan, want: “In mijn hart blijf ik Paletter”. Haar aquarellen van het landschap zijn subtiel en fris van kleur. In haar acrylschilderijen zien we holle weggetjes, omzoomd door bomen, die het doorvallende zonlicht verstrooien met een sprankeling, die ontspringt uit spetters van transparante verf, gemaakt met een spattechniek, die zij jaren geleden zelf ontwikkelde.

Het Zuiden

Tekeningen en schetsen van degenen die verder naar het zuiden trokken, laten duidelijk het verschil in lichtval met het noorden zien. De contrasten zijn uitgesprokener en de kleuren neigen naar oververzadiging. Een prachtige schets in krijt en gouache van Cora Tamarinof toont ons de staalblauwe lucht van het zuiden met op de voorgrond een boerderij en een door diepe schaduw begrensde cipres. Een intens Frans beeld.

Elkaar inspireren

De deelnemers schilderen voor hun plezier, maar ook om elkaar te inspireren en te stimuleren in hun ontwikkeling. Na afloop wordt het werk van de dag uitgespreid op het gazon en bekritiseerd. Dan komen positieve suggesties, waar de maker iets mee kan doen.

Een bezoek aan Bagijneweide is een prachtige kans om even de grauwheid van de coronaperikelen naar de achtergrond te verbannen, en je te verliezen in de warmte en de zon van het zomerse Franse land.

Coronamaatregelen voor doorstroomlocaties:

QR-code of herstelbewijs, mondkapje, anderhalve meter afstand, max 1 persoon per 5 m2

Info: www.paletzwolle.nl; www.facebook.com/paletzwolle; www.instagram.com/paletzwolle;