Rob Bults.
Rob Bults. Foto: Tessa Renes

Landelijke opening Open Monumentendag onderdeel van de Hanze 8-daagse in Zwolle

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

Zwolle heeft van zaterdag 2 tot en met zaterdag 9 september de Hanze 8-daagse: acht dagen muziek, dans, theater, opera en nog veel meer. Die dikke week zijn er het Stadsfestival, Sense of Place, het Kattegatfestival, Historische Havendagen en de Open Monumentendag. “De landelijke opening van de Monumentendag is voor het eerst in Zwolle”, zegt Rob Bults. Met Peter Vader heeft hij een programma samengesteld.

De Open Monumentendag is op zaterdag 9 september, maar de landelijke opening is op vrijdag 8 september. “Om 20.00 uur is de opening op het Grote Kerkplein met koren en Fakkelteit. Het thema van de Open Monumentendag is ‘Immaterieel erfgoed’. Dus het gaat niet om de gebouwen maar om de mensen, niet om de molen maar om de molenaar en alles wat hij doet. En om hoe erfgoed zich ontwikkelt. In de Luttekestraat is vrijdagavond en zaterdag een maakmarkt. Die hebben we helemaal opgebouwd rond natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld vlas wordt aan de ene kant gebruikt om lijnolie te maken. Met lijnolie kun je marmeren, aan de andere kant wordt van de restproducten touw en perkament gemaakt. Dat soort processen laten we zien in die maakmarkt.”

Daarnaast is er de immateriële erfgoed-tour op de vrijdagavond. “Dat zijn optredens van artiesten in diverse monumenten in Zwolle. Met verhalenvertellers, freestyle-artiesten, maar ook circustheater. We werken met de meester-leerlinggedachte. We hebben jong talent gezocht bij artiesten.” In Odeon en Academiehuis de Grote Kerk is vrijdagavond een programma met klassieke muziek. “Ook weer met talenten en artiesten. En daar zit ook weer wat circus in. Al met al een interessant programma die avond. En allemaal gratis toegankelijk.”

De Hanze 8-daagse begint zaterdag 2 september met het Stadsfestival. Er is dan theater, kunst, muziek, dans en film op verschillende locaties in de Zwolse binnenstad, zoals Museum de Fundatie, Zwolse Theaters, Hedon, Academiehuis Grote Kerk, Stadkamer, ANNO en het Fraterhuis. Op 6 september 2023 staat de Hanze Familiedag helemaal in het teken van de jonge festivalbezoekers met theater, kunst, muziek, dans en film verspreid over verschillende locaties.

De hele maand is er in Academiehuis de Grote Kerk de expositie en virtuele kunstroute Sense of Place. Langs de Thorbeckegracht worden vrijdag 8 en zaterdag 9 september Historische Havendagen gehouden. De Nedersaksen Podcast wordt 5 september live opgenomen in de tuin van stadsmuseum Anno. Van vrijdag 8 tot en met zondag 10 september is er in Hanzeland het driedaagse Kattegatfestival.

Dit is een partnerbijdrage van:
Zwolle Marketing
www.visitzwolle.com/hanze-8-daagse/

Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 5 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 7 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 9 uur geleden