Picasa

Hermien Koers gaat 24 uur steppen

· leestijd 5 minuten Sport

HEERDE - Een 24-uursrecord vestigen voor damessteppen, dat is het doel van Hermien Koers van Stepteam Selles Kamperzeedijk op 7 en 8 augustus. In 2012 heeft Peter Groeneveld uit Oldenzaal dit verbeterd tot 545,9 kilometer. Koers is echter de eerste vrouw die een poging doet, dus indien het haar lukt de 24 uur uit te rijden op de supersnelle skeelerbaan in Heerde vestigt zij sowieso een record. Zij start vrijdag om 19:00. Tijdens deze recordpoging verschijnen vier leden van Stepteam Zwolle op de baan voor het vestigen van 1-uurrecords. Dit zijn Jeroen Houdé, Jonathan en Machiel Steenbergen en Martijn Tiemens.

Hermien Koers (30) rijdt al 17 seizoenen stepwedstrijden en heeft met name het sprinten geruime tijd gedomineerd met meervoudige kampioenschappen op nationaal, Europees en wereldniveau. "Als sprintster heb ik mij, denk ik, inmiddels wel bewezen", vertelt de IJsselmuidense. "Maar mede omdat de concurrentie jonger en sterker wordt zocht ik een nieuwe uitdaging. En ook omdat ik de laatste jaren merkte dat mijn duurvermogen steeds beter werd kwam ik op het idee van dit 24-uurrecord. Ik wil gewoon de eerste vrouw zijn met een officieel record."

Koers is op 12-jarige leeftijd verslingerd geraakt aan het steppen. "Een vriend van mij stepte al en toen een buurjongen lid werd en mij meevroeg was ik verkocht. Voor mij is steppen uniek. Heel intensief en gezond. Bovendien kun je het beoefenen op recreatief niveau en op wedstrijdniveau, individueel en als groep. Het is bovendien heel toegankelijk en die gezelligheid en sportiviteit vormen voor mij een perfecte combinatie. Met deze recordpoging wil ik mijn sport promoten. Er wordt nog altijd lacherig gedaan over steppen omdat de sport klein is en er meestal gedacht wordt aan kindersteps. Dat is allang niet meer zo. Tegenwoordig zijn er steps met twee 28 inch wielen en carbon frames. Tijdens de Eurocup op Flevonice in mei reden we een wedstrijd van 54 kilometer. Dan moet je echt wel aandacht aan spierkracht, conditie en tactiek besteden."

Behalve 17 seizoenen wedstrijdervaring is Koers ook fysiotherapeut en trainer van Stepteam Selles Kamperzeedijk. Belangrijke factoren bij de voorbereiding. "24 uur steppen is heel iets anders dan een wedstrijd van, zeg, twee uur. Ik heb dus heel veel tijd besteed aan trainen om mijn lichaam te wennen aan de langdurige beweging en houding. Daarnaast heb ik veel aandacht besteed aan voedingsaspecten en mentale voorbereiding. Dit laatste is wellicht het allerbelangrijkst. Mentaal wordt het een zware opgave, maar hierin ligt gelijktijdig ook de enorme uitdaging. Natuurlijk heb ik een aantal kilometers als einddoel in gedachten, maar daar wil ik mij niet teveel op richten. Daarvoor zijn er ook teveel factoren die invloed hebben. Pas achteraf kan ik zeggen of ik tevreden ben. Voor nu kan ik alleen zeggen dat het een extreem doel is én dat dit het goede moment is."

Om 20:00, een uur nadat Koers begonnen is aan haar recordpoging, start Jeroen Houdé (32) uit Zwolle voor zijn poging het 1-uurrecord te verbeteren. Door blessures in het voorjaar waren zijn voorbereidingen niet optimaal. "Ik wil gewoon mijn eigen grenzen opzoeken,' legt Houdé uit. 'Wat zit er in mij en krijg ik dit er ook maximaal uit, dat is mijn uitdaging. Specifiek op het record heb ik niet getraind, wel heb ik extra duurtraining gedaan. De enige aanpassing die ik maak is misschien het lager zetten van mijn stuur zodat ik minder wind vang. Omdat ik als eerste start ben ik ook de eerste die een afstand neerzet. Ik kan mij dus niet op de anderen richten."

Voordat Houdé met steppen begon heeft hij 15 jaar aan wedstrijdzeilen gedaan. "Ik zocht iets totaal anders en dat werd dus steppen. Er zijn overeenkomsten met wielrennen, maar het is een stuk goedkoper. Ik geniet van het in beweging zijn, fit blijven en dat ook nog eens in competitieverband. Mijn beste resultaten waren in de ploegenachtervolging en ploegentijdritten. Op de individuele onderdelen reed ik goed tijdens de Eurocup in Kampen en op Flevonice vorig jaar."

Op zaterdag om 10:30 gaat Machiel Steenbergen (21) uit Zwolle van start. Als regerend Nederlands Kampioen Sprint van de laatste drie jaar heeft hij de beste papieren. Niet alleen wil hij de snelste van de vier zijn, hij mikt zelfs op een nieuw wereldrecord. Hiervoor moet hij dan wel in de buurt van 29 kilometer rijden. Zijn ambitie is helder: "Ik wil mijzelf uitdagen om ongeacht de omstandigheden door te gaan en zo een maximale afstand af te leggen. Nadat mijn zus en broer waren begonnen ben ik ook gaan steppen. Het is een leuke sport waarin je wedstrijden zowel voor jezelf als voor je team rijdt. Ook leuk is dat steppen niet zo groot is waardoor de onderlinge contacten goed en gezellig zijn. In 2012 werd ik wereldkampioen op de estafette en het jaar erna won ik zilver bij het EK op de sprint. Mijn voorbereidingen op de recordpoging waren ondergeschikt aan het verdedigen van mijn sprinttitel. Nadat ik die geprolongeerd had ben ik vol gaan trainen en heb ik mijn voedingsschema aangepast."

Om 12:00 start broer Jonathan Steenbergen (23), eveneens uit Zwolle. Zijn palmares is niet zo indrukwekkend als die van zijn broer, toch heeft hij weleens het podium mogen bestijgen. En in tegenstelling tot Machiel is hij een stayer, iemand van de lange adem en afstanden. Hij verwacht dan ook niet dat hij zijn teamgenoten Machiel en Martijn zal verslaan. Zijn motivatie is zichzelf verslaan: "Bij zo'n recordpoging gaat het erom dat je alles uit je lichaam haalt wat erin zit. Zowel fysiek als mentaal. Ik wil na dat uur pushen kunnen zeggen dat ik 100 procent heb gegeven. Als voorbereiding heb ik kilometers gemaakt. Deels op de fiets omdat ik gevoelig ben voor blessures. Natuurlijk heb ik ook op de step getraind op het rijden van een hoog tempo. Voordat ik stepte deed ik aan voetballen. Via mijn zus kwam ik in contact met steppen. Het leuke eraan is dat ik op pad kan gaan om en mooi rondje te steppen en mijzelf lekker kan uitleven. Daarnaast kan ik vaak lachen om reacties van voorbijgangers."

Om 13:30 gaat Martijn Tiemens (21) uit Scherpenzeel van start. Hij wil net als zijn teamgenoot Machiel het wereldrecord verbreken. Daarvoor heeft hij overtuigende papieren. Samen met Machiel werd hij wereldkampioen estafette in 2012, haalde hij brons op het onderdeel criterium, eindigde hij eerste in het Eurocupklassement én het nationale kampioenschap van dat jaar en veroverde hij zilver op de marathon bij het EK in 2013. Martijn komt uit een stepgezin: "Mijn ouders en zus steppen ook. Met deze sport houd ik mijn conditie op peil. Als ik niet op de step of fiets rijd ben ik bezig met mijn studie Bos- en natuurbeheer of mijn onderneming in de boomverzorging. Natuurlijk wil ik het record verbeteren, maar de grootste uitdaging is de wedstrijd tegen mijzelf. Het is een soort tijdrit, maar niet over een afstand maar precies een uur. Dat moet je goed opbouwen om te voorkomen dat je jezelf voortijdig kapot rijdt. Ik wil mijn race zo doseren dat ik nog in staat ben harder te rijden aan het eind van het uur. Ik train specifiek op deze recordpoging, dus een uur lang constant en op hoge snelheid steppen."

Terwijl Hermien Koers nog vol bezig met haar recordpoging wordt vlakbij de skeelerbaan een criterium gereden als onderdeel van de nationale Kickbike-cup. Deze gaat om 16:00 van start en duurt een uur plus één ronde. De locatie is Kommerseweg 2a in Heerde.