Dames Swol 1894 berusten in degradatie
Dames Swol 1894 berusten in degradatie brugmedia.nl

Dames Swol 1894 berusten in degradatie

· leestijd 3 minuten Sport

(door Mark de Rooij) ZWOLLE ? Teneergeslagen maar berustend in hun lot verlaten de meisjes van dames 1 het wedstrijdbad in De Vrolijkheid. De reserves en trainer Johan de Groot zitten op de bank, stil.

Aan de andere kant vieren de speelsters van Het Ravijn 3 de overwinning (5-8) en het feit dat zij zich hebben verzekerd van handhaving in de tweede klasse C. Voor Swol 1894 is dat dit seizoen een brug te ver al is het in theorie nog niet beslist. ?Het kan nog wel, als wij twee keer winnen?, zegt De Groot zonder dat de trainer in zo'n ontsnapping lijkt te geloven. In het licht van dit seizoen, waarin slechts één overwinning werd behaald, zou het een wonder zijn als Swol 1894 de duels tegen de nummer twee (Het Ravijn 2) en de nummer vijf (OZ&PC) weet te winnen. Van die realiteit is iedereen zich bij Swol bewust. ?Eerlijk gezegd hebben we ons al bij degradatie neergelegd. Volgend seizoen kunnen we mooi opnieuw beginnen?, zegt Jascha Slot-Eefting al voor de wedstrijd tegen Het Ravijn 3. Een wedstrijd die hoopvol begint met een sterker Swol 1894, maar waarin het euvel van dit seizoen weer de kop opsteekt. De overtuiging in het afmaken van de kansen is ver te zoeken bij de piepjonge formatie.

Na twee periodes (van zes minuten) waarin Swol 1894 minstens zoveel kansen krijgt als de tegenstander staat het 0-3. In de tweede helft gloort er hoop, maar dichterbij dan 4-5 en 5-6 komen de witte badmutsen van de thuisploeg niet. Bij 5-6 verzuimt Swol een vrouw-meer-situatie te verzilveren, niet voor het eerst deze wedstrijd. Met nog twee minuten valt de 5-7 en daarmee het doek. ?Vandaag zat er veel meer in. In het eerste kwart hebben we drie keer een man meer en daar maken we er geen één van.  Dat is wel jammer. Anders kan zo'n wedstrijd de andere kant ophollen?, zegt De Groot, die niet bang is dat de ploeg het wel gelooft nu degradatie min of meer is geaccepteerd. ?Nee daar geloof ik niks van. De dames hebben wel de spirit om voor elke wedstrijd te gaan. Je ziet, en dat is een beetje de tendens van dit seizoen, we verliezen nooit dik. Er waren veel wedstrijden bij die we gewoon hadden moeten winnen. Waarbij we de laatste minuten gewoon nog met een doelpunt voorstaan. En nog de laatste minuut de boot ingaan. Het had heel anders kunnen lopen.?

Wellicht was het anders gelopen als Swol 1894 het hele seizoen had kunnen beschikken over Esther Mekelenkamp en Maaike Spijkerman, die voor een studiestage naar het buitenland vertrokken, en Jascha Slot-Eefting. Laatstgenoemde kampte met fysieke malheur en was ook veel tijd kwijt aan haar klus als interim-trainer bij heren 1. Zij heeft een week geleden haar laatste wedstrijd voor Swol 1894 gespeeld, althans voorlopig. ?Ik heb een operatie ondergaan aan mijn benen. Daarom maak ik het seizoen niet af.?  Voor nu is het even mooi geweest met waterpolo, vindt ze. ?Ik heb twee kinderen (samen met Gerwin Slot van heren 1, MdR) en die vinden het ook wel eens leuk als mama ze op bed brengt?, illustreert Slot-Eefting de tol die de combinatie werk en waterpolo eist. ?Het is ook tijd om te bouwen aan een nieuw team?, vindt Slot-Eefting, die na beide zwangerschappen een comeback maakte en dat ook nu van plan is. ?Over een paar jaar kom ik weer terug.?

Swol 1894 neemt ook afscheid van Lies en Odet Kamerman, die vertrekken naar Hattem-Wezep, en Kim Okoli, die naar Polar Bears gaat omdat ze als CSE-studente op bondsniveau dient uit te komen. Met wat overblijft, gaat Swol volgend seizoen op jacht naar succes in de eerste klasse regio oost. ?Dan kun je rustig bouwen en kun je makkelijker meisjes inspelen?, aldus De Groot.

Heren 1

Voor de heren is het gezien de verwachtingen vooraf (meedoen bovenin) eveneens een teleurstellend seizoen, maar het team dat onder leiding staat van Jascha Slot-Eefting, en sinds kort ook Jan Keijzer, heeft handhaving weer helemaal in eigen hand. Dankzij een 11-7 zege op Orca is heren 1 geklommen naar de negende plaats. Als Swol donderdag de inhaalwedstrijd tegen De Veene wint, staat het zes punten voor op een degradatieplaats, met nog drie duels te gaan. Het lijkt dus allemaal goed te komen, maar aanvoerder Sander Meijering juicht niet te vroeg. ?De concurrent heeft een makkelijker programma en wij gaan de laatste speeldag nog daarheen. Maar als wij doen wat we moeten doen, hebben we het in eigen hand.?

Afbeelding
Stichting Vier het Leven wil ouderen onbezorgd laten genieten van culturele uitstapjes Algemeen 22 uur geleden
Afbeelding
Grote deelname IJsselheem aan Triathlon Zwolle Ingezonden 25 sep., 20:20
Afbeelding
Deltion College en Zwolse culturele instellingen werken samen aan cultuureducatie Algemeen 25 sep., 17:16