De Ster van Zwolle
De Ster van Zwolle Pedro Sluiter

De Ster: de pukkel, een bergkoning en de sprint van briesende paarden

· leestijd 1 minuut Sport

(door Mark van der Vegt)

ZWOLLE - De winnaar in de categorie ‘lyrisch overdrijven door beroepsdeformatie’ is de speaker aan de finish van de Ster Van Zwolle: “De renners komen als briesende paarden richting de Champs- Élysées van Zwolle. Halleluja!” En dat uitgeroepen aan de Ceintuurbaan, waar het, optimistisch gesteld, op het randje van gezellig druk is terwijl een ambulance met spoed de finish passeert richting het ziekenhuis - want de wereld stopt niet voor wielrennen - na een koers die volgens velen zo ongeveer de saaiste Ster sinds jaren is.

Wie niet in de koers zit, op een fiets,motor of auto, moet het doen met het live verslag van Radio ZOo. Vanuit de studio schakelt de presentatrice met Guiseppe. En Guiseppe sluit zijn updates vaak af met dat het ‘allemaal nog niet zo opwindend is’. Zo af en toe probeert een renner te ontsnappen en elke seconde die deze eenzame fietser pakt, wordt uitgemeten. Tussen Guiseppe’s updates door, krijgt de luisteraar eerder opgenomen interviews te horen. Met renners die een kans op de zege maken en met koersdirecteur Jan van Ommen, die een spannende koers verwacht. Niet onvermeld blijft ook de Bolletjestrui. Want die is nieuw in de Ster. Van Ommen heeft al begrepen dat daar wat ‘lacherig’ over wordt gedaan maar de bergtrui gaat toch echt uitgereikt worden aan de klimmer die als eerste bovenkomt op de Lemelerberg (hoogste punt op 78 meter). Die beproeving krijgen we live mee. “Het is een leuk klimmetje”, leidt Guiseppe in. “Maar het stelt natuurlijk niets voor. Een pukkeltje, dat is het... dertig à veertig meter boven zeeniveau?” Een paar minuten later roept Guiseppe, zonder een spoortje van ironie, Raborenner Merijn Korevaar uit tot ‘bergkoning’. In de uren na de beklimming volgen enkele ontsnappingen. Een kopgroepje krijgt anderhalve minuut, maar het zal allemaal amechtig blijken. Ook als de dijken bij Genemuiden zich aandienen, blijft het peloton het peloton. “Er staat weinig wind”, weet Guiseppe. “Dus de waaiers waar we op hopen, komen niet.” Deze Ster van Zwolle zal uitdraaien op een massasprint. Dat weet iedere kenner als het peloton wederom door Zwolle zwiert, als eerder genoemde briesende paarden richting de Zwolse Champs-Élysées.

Jeff Vermeulen toont zich de snelste van de horde. Niet geheel onverwacht. De speaker, op geheel eigen wijze: “Zoals ik al eerder zei, deze rappe Vermeulen is hier achter ons in het ziekenhuis geboren.”