Afbeelding

Na turbulente weken koestert PEC Zwolle punt tegen AZ

· leestijd 1 minuut Sport

(door Jeroen Kuiper)

ZWOLLE - Na de turbulente voorbije weken zijn ze bij PEC Zwolle blij dat het weer over voetbal kan gaan. Dat is nodig ook gezien de broze situatie op de ranglijst. Het 0-0 gelijkspel tegen AZ komt dan ook als geroepen, al zit er vooral voor rust meer in. "Gezien de eerste helft is een punt geen felicitatie waard", vindt Gustavo Hamer.

De verplaatsing van Ajax-PEC, de zeperd tegen De Graafschap of het naderende vertrek van Jaap Stam naar Feyenoord: in alle opzichten zijn het stormachtige tijden in Zwolle. In het winderige en kletsnatte MAC3PARK stadion reageert de ploeg daar vakkundig op. PEC speelt voor rust prima voetbal en krijgt kansen om te scoren, in de tweede helft is het AZ dat de bovenliggende partij is. Niet voor niets is keeper Mickey van der Hart de man van de wedstrijd. Gustavo Hamer had ook dolgraag die titel willen krijgen, maar bij zijn ene doelpoging van de middag schiet hij huizenhoog over. "Dan draai je je om en zie je de trainer alweer boos zijn. Ik merk aan niets dat hij al met Feyenoord bezig is. We gunnen het hem allemaal, het is ook een fantastische club", vertelt Hamer, die zelf bij de Rotterdammers is opgeleid.

Het spel tegen de Alkmaarders biedt houvast voor de laatste fase van het seizoen, waarin PEC de nacompetitievoetbal moet zien te voorkomen. De kans lijkt groot dat Hamer in die fase een belangrijke pion gaat worden. De geboren Braziliaan speelt tegen AZ een prima wedstrijd. Hamer kan versnellen, temporiseren en is belangrijk met zijn duelkracht en felheid. Precies ook de opdracht die trainer Stam hem op de zaterdag voor de wedstrijd meegeeft. "Toen hoorde ik dat ik ging spelen. Ik moest agressief spelen, dat heb ik wel gedaan."

Lang gewacht op kans

Het is een tijdje geleden geweest dat Hamer weer op zijn vertrouwde stek op het middenveld mocht spelen. Tegen ADO Den Haag (1-0 verlies) speelt hij de hele wedstrijd als rechtsback. "Ik ben een middenvelder, daar voel ik mij het prettigst. Dat heb ik ook wel laten zien." Nadat hij in de eerste maanden van het seizoen onder de ontslagen John van ’t Schip pendelde tussen bank en basis, heeft hij onder opvolger Stam lang moeten wachten op een kans.

'Engelse week'

"Ik hoop dat ik die gegrepen heb. Het ging wel aardig, al had ik soms nog wat balvaster kunnen zijn." Dat geldt voor heel PEC, dat aan het begin van de ‘Engelse week’, met uitduels tegen Ajax (woensdag) en Excelsior (zondag) nog voor de boeg, in ieder geval wat zelfvertrouwen heeft getankt.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Uitzicht over de Wiessenbergsche kolk
Voorjaar in de IJsseluiterwaarden bij Hattem, wandelen rond de Wiessenbergsche Kolk Nieuws Ingezonden 10 uur geleden
Afbeelding
Gratis workshop Moodboard maken bij Creaclub Pierik Nieuws Ingezonden 12 uur geleden
Afbeelding
Productiehuis De Verhalenboot houdt twee minifestivals op 25 en 26 mei Algemeen 13 uur geleden