Afbeelding

David Dekker zegeviert in zestigste Ster van Zwolle

· leestijd 1 minuut Sport

(door Harry Bouwhuis)
ZWOLLE - De vele vlaggenmasten op het Zwolse Grote Kerkplein kraken onheilspellend als 25 wielerformaties zich presenteren aan het publiek. ''Het belooft niet veel goeds'', mompelen de bekende Zwolse ‘wielerconnaisseurs’ voordat ze de VIP-bus instappen. De wind en later ook regen zou in de jubileumeditie van De Ster van Zwolle inderdaad een hoofdrol spelen.

Na het startschot van legende Hennie Kuiper wordt het voor de coureurs een dagje waaieren in de Zwolse regio. Het is eerst droog maar vanaf het begin loodzwaar. Veel renners wapperen al snel uit het peloton. Uiteindelijk ontstaat er een kopgroep van tien man met de winnaar van 2019, Coen Vermeltfoort, die de steun heeft van twee ploegmaten van VolkerWessels-Merckx CT. Verder onder meer Lars van den Berg van de Franse Groupama-FDJ ploeg, Ivar Slik en de Nederlands kampioen bij de beloften David Dekker.

Als bij Genemuiden de stormachtige wind een verbond sluit met striemende regenbuien wordt het in het kale landschap op de Kamperzeedijk een slijtageslag. Uiteindelijk blijven vijf renners van de kopgroep over die vlak voor de finish nog gezelschap krijgen van wat achtervolgers. Op de Ceintuurbaan blijkt Dekker (21) de sterkste in de sprint, vóór de jonge Jumbo-Visma-coureur Olav Kooij en de moegestreden Vermeltfoort. De zoon van oud-prof Erik Dekker maakt na de finish nog een redelijk frisse indruk. ''Maar het laatste uur was wel zwaar. Iedereen was kapot maar ik had nog wat over voor de eindsprint'', legt hij uit aan de verzamelde pers.

59 jaar nadat Jan Rol in editie één zegevierde op de Wethouder Alferinkweg heeft De Ster zo opnieuw een winnaar waar het trots op mag zijn en die past in het rijtje van heroïsche ’helden’ uit 1976, 2006 en 2018. Organisator Jan van Ommen krijgt na afloop Het Gouden Wiel uitgereikt van de KNWU. Het zegt alles over de verworven status van de nog steeds springlevende openingsklassieker.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Meisje Djamila debuteert met kinderboek en zorgt voor lange rij bij Boekhandel Van der Velde Algemeen 3 uur geleden
Wethouder Rots en gedeputeerde Dadema (l) nemen de fietsstraat in gebruik.
Fietsstraat Wijhe-Zwolle officieel geopend, maar zorgen over fietsveiligheid blijven Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
GMZ wil elk jaar bevrijdingsconcert brengen op de dag van de Zwolse bevrijding Algemeen 4 uur geleden