Exploitatie-overeenkomst voor nieuw zwembad getekend

· leestijd 1 minuut Partnerbijdrages

ZWOLLE - "Een zucht van verlichting", sprak wethouder Gerrit Piek woensdag op de bouwplaats van het nieuwe zwembad aan het Rechterland. "De twee risicovolle aanbestedingen voor dit project zijn geregeld." Hij tekende samen met Erwin van Iersel, algemeen directeur van Optisport, de exploitatie-overeenkomst voor het zwembad.

Op het koude beton en de in mist gehulde contouren van het nieuwe zwembad legde eerst gemeentelijk projectmanager Ron Eggink het proces uit. "We hebben op 30 mei de aanbesteding openbaar gemaakt. Daar hebben vier partijen op gereageerd, waarvan er zich een heeft teruggetrokken. Op 14 september heeft de adviescommissie de inzendingen beoordeeld. Van belang waren daarbij de prijs voor 70 procent en de kwaliteit voor 30 procent. De adviescommissie heeft vervolgens een advies aan de gunningscommissie gegeven. Optisport bleek, ook na een verificatiegesprek, de beste aanbieding te hebben gedaan. Op 18 oktober is de gunning gedaan. In de bezwaarperiode zijn er geen reacties ingediend."

Troeven
Optisport is een landelijk exploitant van sportaccommodaties als ijsbanen, sporthallen, fitnesscentra en zwembaden. Ze mag het Zwolse zwembad minimaal voor de komende tien jaar exploiteren. "En daar hebben we erg veel zin in", zei een verheugde Van Iersel, die er aan toevoegde dat hij twee troeven in handen heeft. "Allereerst mogen we de recreatie-cao toepassen. Die is flexibeler dan de ambtenaren-cao, waardoor we meer kunnen in de weekend en avonduren. Ten twee kunnen we in onze programmering zoveel mogelijk activiteiten opnemen." De exploitant gaat alle activiteiten - '62 producten' - in het vier baden tellende complex beheren, van zwemlessen tot de horeca. Met de gemeente is afgesproken dat ze de verenigingen die momenteel gebruik maken van de Zwolse zwembaden zoveel mogelijk dezelfde uren en faciliteiten bieden. Optisport mag de verenigingen maximaal vijf keer per jaar vragen te wijken voor commercile activiteiten.

Personeel
"We richten ons op gezondheid en willen alle leeftijden wat te bieden hebben. Daarbij kijken we naar de behoeften in de markt", aldus Van Iersel. De exploitant neemt het personeel van de huidige zwembaden onder de huidige voorwaarden over. "Dat is ook wettelijk geregeld", volgens Van Iersel. "Er is een sociaal plan opgesteld, onder meer met de bepaling dat personeelsleden van 60 jaar en ouder eerder kunnen stoppen." Over de rentabiliteit van het nieuwe zwembad hoeft 'de stad' zich volgens Van Iersel geen zorgen te maken. "Daar zijn wij voor." Wethouder Piek wist nog te melden dat de bouw helemaal op schema ligt. "We zijn goed bezig met de bouw van het duurzame en voor topsport geschikte zwembad. Als alles volgens plan blijft verlopen, gaat het bad eind 2012 open."