De predikanten Gert-Jan Codée en Iemke Epema zijn blij met de campagne 'Welkom in de kerk'.
De predikanten Gert-Jan Codée en Iemke Epema zijn blij met de campagne 'Welkom in de kerk'. Foto: Gerard Meijeringh

Protestantse Gemeente Zwolle zet de deuren open met campagne ‘Welkom in de kerk’

· leestijd 3 minuten Algemeen

(door Gerard Meijeringh) 

ZWOLLE - De coronaperiode was een lastige tijd voor kerkgangers. Kerken gingen dicht en konden een tijdlang alleen maar onlinediensten aanbieden. Maar deze zware tijden zijn voorbij. De zes kerken van de Protestantse Gemeente Zwolle kijken vooruit en willen zich openstellen voor iedereen onder de noemer ‘Welkom in de kerk’. De predikanten Gert-Jan Codée (Jeruzalemkerk) en Iemke Epema (Oosterkerk) zijn blij met de campagne die op 24 augustus van start gaat. “Het is belangrijk om zichtbaar te zijn. Treed naar buiten en laat als kerk zien dat je er bent”, aldus Codée.

De Protestantse Gemeente, bestaande uit de wijkgemeentes Jeruzalemkerk, Oosterkerk, Adventskerk, Sionskerk, Stinskerk en Open Kring, hoopt dat de campagne leidt tot een positieve beeldvorming. 

Beeldscherm 

“In de coronaperiode zijn we mensen kwijtgeraakt”, vertelt Codée. “En dat geldt ook voor de Oosterkerk. Mensen hebben de gewoonte opgevat om het beeldscherm te kiezen in plaats van fysiek op zondag te komen”, vervolgt Epema. “Ik heb het heel naar gevonden dat je weet dat mensen eenzaam zijn en graag naar de kerk willen komen, maar dat zij toch thuis achter het beeldscherm moeten blijven zitten. Maar er zijn ook mensen bijgekomen door dat beeldscherm. Sommige mensen hebben ons ontdekt via internet.”

Deuren open 

Volgens Codée is het open karakter heel belangrijk voor een kerk. “Tijdens de coronaperiode was dat een punt. Je zat met beperkte bezoekersaantallen en door de week was de kerk dicht. Dat is de reden voor deze campagne. Dat je wilt laten zien dat we weer open zijn. Je bent weer welkom, je kan weer binnenkomen!”

Veranderende samenleving 

De afgelopen jaren is het kerkbezoek in Nederland afgenomen. “De kerk is niet de enige vereniging die het moeilijk heeft. De samenleving is veranderd”, zegt Epema. “Ik denk dat het wij-gevoel minder geworden is en de kerk is iets van wij. Samen de schouders eronder, maar ik ben niet ontzettend negatief”, vult Codée aan. Hij wijst op de Vakantiebijbelweek. “Dan zijn kinderen weer met het geloof bezig, maar de vanzelfsprekend van vroeger dat je naar de kerk ging, is helemaal weg. Daar zit ook wel iets moois in. Mensen die wel naar de kerk gaan, zijn er bewust mee bezig. Maar dat er ontzettend veel kerken gesloten worden, dat is een gemis. Ik merk bij oudere gemeenteleden dat het pijnlijk is dat de kerk waar je vroeger gedoopt of belijdenis hebt gedaan er niet meer is. Maar er zijn ook hele mooie dingen gebeurd. Er komen weer mensen bij de kerk die niet geloven en de waarde van het geloof zijn gaan inzien.” Epema vult aan: “Wat dat betreft is er in deze tijd ook wel openheid. Vroeger lag er meer vast, nu zijn de grenzen vloeiender. Vandaar dat we deze campagne ook zo belangrijk vinden. Wanneer stap je een keer die drempel over, gewoon uit nieuwsgierigheid. Maar dan moet je ook wel een beetje zichtbaar zijn.”

Kerk voor iedereen 

Volgens Codée past de campagne bij de Protestantse Gemeente. “Een van de kenmerken van de Protestantse kerk is dat je kerk wilt zijn voor iedereen. Iedereen is welkom.” Epema vindt het belangrijk om met mensen in gesprek te gaan. Twee jaar geleden begon de Protestantse Gemeente, samen met de Lutherse kerk en De Hoofdhof, met de organisatie van een Theologisch Café met diverse maatschappelijke thema’s. “Dat wilden we niet in een kerkgebouw organiseren, maar in de stad. In Het Vliegende Paard. Dat was een bewuste keuze. We wilden naar de mensen toe.”

Grotere vragen 

Volgens Codée zijn de vragen van mensen sinds corona groter geworden. “En ook de behoefte om daarover te praten. De vanzelfsprekendheid dat alles zo maar door gaat en je alles maar kunt blijven doen is wel weg. Corona, de oorlog in Oekraïne, vluchtelingen in nood. Dat zijn wel dingen waarin je alleen machteloos bent, maar met elkaar kun je net wat meer betekenen.” Epema legt even de nadruk op de stijgende kosten voor bijvoorbeeld energie. Een platform van verschillende kerken is bezig om mensen die door de hoge energiekosten in de problemen komen te helpen. Codée: “De tijd dat kerken elkaar zaten te concurreren is voorbij. We proberen op vlakken waarop het kan samen te werken.”

Welkom bij God

Terug naar de campagne. Codée en Epema vinden dit van groot belang. “Organiseer niet alleen wat voor je eigen clubje, maar treed naar buiten. We moeten laten zien dat we er zijn”, aldus Epema. “We geloven in het goede verhaal dat in de bijbel staat. Dat willen we ook graag delen met de mensen. En welkom in de kerk heeft voor mij ook te maken met dat je welkom bent bij God. De kerk is een instrument”, besluit Codée.

Gerard Meijeringh