Jake Stam (zwarte shirt) kwam zaterdag niet in actie. Broertje Thomas viel uit.
Jake Stam (zwarte shirt) kwam zaterdag niet in actie. Broertje Thomas viel uit. Foto: Pedro Sluiter

Tweeling Stam is alleen bezig met volgende duel

· leestijd 1 minuut Sport

AMATEURVOETBAL - Vader Jaap was er niet en dat was misschien maar goed ook. Want dan zou hij zaterdagmiddag bij Be Quick’28 tegen ZAC niet veel van zijn zoons Jake en Thomas gezien hebben. In het bekerduel bleef de lichtgeblesseerde Jake aan de kant, terwijl Thomas nog voor rust uitviel. En dan verspeelde de thuisploeg ook nog eens een 2-0 voorsprong.

(door Erik Riemens)

De 19-jarige tweeling maakte deze zomer de overstap van DOS Kampen naar Be Quick’28. Vorig seizoen maakten ze hun opwachting in het eerste elftal van de Kampenaren, Een écht succes werd dat niet. DOS degradeerde naar de tweede klasse en veel speeltijd kregen de tweelingbroers niet. “In de eerste seizoenshelft speelde ik regelmatig, maar dan vooral als linksback. Na de winterstop moest ik ineens met het tweede elftal meedoen, zonder een berichtje van de trainer”. aldus Jake, die qua positie en houding een echte afspiegeling is van vader Jaap. Thomas is meer een aanvallende middenvelder, een linkspoot bovendien. “Als we bij DOS waren gebleven, kwamen we waarschijnlijk op de bank en hadden we af en toe tien minuutjes meegedaan. Dat was de reden om te vertrekken”, voegde de één minuutje jongere Thomas toe. Hij was net als zijn vader ook nog actief in Engeland en Amerika.

Vader

De nieuwe trainer Kelvin Bonhof, die overkwam van DESZ en het laatste half jaar voor de CSV’28-groep stond, polste Jake voor een overgang naar Be Quick’28. “Het was niet per se zo dat we samen moesten gaan. Kelvin vroeg daarna of ik ook interesse had. Hij heeft veel kennis over het spelletje, is een trainer die aanvallend wil voetballen en wat meespeelde is dat wij hier wél veel speelminuten zouden krijgen. Als het kan is onze vader erbij, dan geeft hij na de tijd wat adviezen. Dat is wel fijn, hij is ook blij voor ons dat we nu wel spelen.”
“Het bevalt tot nu toe goed. We hebben een leuke, jonge groep”, vult Jake aan. “We merken wel dat we ploegen tegenkomen die meer inzakken, dat is soms lastig voetballen, maar ik heb goede hoop dat we voor promotie kunnen gaan.”
Zowel naar het verleden - Jaap Stam debuteerde op zijn 20-ste voor PEC Zwolle - als ver in de toekomst kijken, doet de tweeling tot slot niet. “Voor ons telt alleen de eerstvolgende wedstrijd en dat we aan het spelen komen.”

Afbeelding
Vierdaagse van de geestelijke begeleiding Algemeen 17 mei, 14:29
Zone.college organiseert ‘Het Voorlichtingsgesprek’ voor onder meer brancheopleidingen en deeltijdopleidingen.
'Het Voorlichtingsgesprek' op dinsdag 11 juni bij Zone.college Algemeen 17 mei, 13:13
Huidige podcast host Annelynn en voormalig podcast host Sjoerd samen op de foto.
De podcast Gedachtebaas is genomineerd voor de landelijke 'Helemaal Humanitas Prijs'! Jij kan stemmen! Nieuws Ingezonden 17 mei, 12:20