Afbeelding
Foto: Shutterstock

Dertig jaar cel voor dubbele moord in McDonaldā€™s Zwolle-Noord

· leestijd 1 minuut Algemeen

ZWOLLE (JPZ) ā€“ De man die op 30 maart vorig jaar in een vol McDonaldā€™s-restaurant in Zwolle-Noord twee broers doodschoot, is maandag tot 30 jaar cel veroordeeld. ā€œDe moorden vonden plaats op klaarlichte dag op een druk tijdstip voor het oog van argeloze kinderen en oudersā€, zei de rechter maandag.

De 34-jarige Veysel Ɯ. liep iets na 17.00 uur op 30 maart de McDonaldā€™s binnen, bleek uit beelden van bewakingscameraā€™s. Hij had die middag een gesprek met Ali en HĆ¼seyin Torunlar. Ali zat er al, zijn broer kwam om 17.15 uur binnen. Tot een minuut voor zes sprak het drietal over een conflict rond de investering van naar verluid een miljoen euro van Ɯ. in Turks vastgoed. Dat geld zat vast bij de zoon van Ali en Ɯ. had kennelijk dringend geld nodig. De twee broers bemiddelden in dit conflict. Op de zitting in november bleek al dat de verdachte zijn huis te koop had gezet en inmiddels een minder dure auto had aangeschaft. Wat hij ook in bezit had, haalde hij net niets na 18.00 uit zijn zak: een doorgeladen pistool.

Hij had het wapen eerder bij huis begraven en haalde het een week voor de afspraak in de McDonaldā€™s weer boven de grond. Hij voelde zich bedreigd, had Ɯ. hierover gezegd, en stak het wapen bij zich in zijn dashboardkastje. Hij nam het wapen dus ook mee het restaurant in. Maar van een directe dreiging was tijdens het gesprek geen sprake, aldus de rechtbank. Die vermeende dreiging past ook niet bij het feit dat hij eerder die maand zijn vader alleen liet praten met een van de broers bij een McDonaldā€™s in Apeldoorn.

Schoot hij dan in een opwelling, zoals de verdachte zelf beweerde? Volgens de rechtbank is niet gebleken dat er sprake was van hoog oplopende emoties tijdens het gesprek in de McDonaldā€™s. Om 17.59 uur liep hij weg van het tafeltje en bestelde koffie en thee. Een minuut en twintig seconden later was hij terug. Hij ging niet meer zitten, maar schoot direct op de broers. ā€œDat hij een schietklaar wapen meenam, maakt dat hij op zijn minst in overweging nam dit wapen te gebruikenā€, zei de voorzitter. Ook waren die tachtig seconden ā€œvoldoende tijd om zich te beraden of hij het wapen ging gebruikenā€, aldus de voorzitter.

Tijdens de schietpartij ontstond grote paniek in de horecazaak. ā€˜ā€™Hij heeft op schijnbaar koelbloedige wijze de slachtoffers van het leven beroofd. Vluchten konden ze nietā€™ā€™, zei de voorzitter. De rechtbank vond 30 jaar cel op zijn plaats. Dat was ook geĆ«ist door de officier van justitie. De verdachte was bij het voorlezen van het vonnis niet aanwezig. Wel waren ook nu weer veel nabestaanden aanwezig. ā€˜ā€™Hoewel geen enkele straf het leed kan compenseren dat onze cliĆ«nten is aangedaan, biedt de door de rechtbank opgelegde straf hen toch een zekere mate van genoegdoeningā€™ā€™, lieten advocaten SĆ©bas Diekstra en Lisette van Leeuwen direct na de uitspraak weten. Zij staan de broers en zussen van nabestaanden bij.

Gerard Meijeringh

Wethouder Van Willigen: "Ouders en kinderen worden zo sneller geholpen en hoeven niet door diverse hulpverleners te worden gezien."
Zwolse Proeftuin Samenspel in de wijk sluit beter aan bij jeugdhulpvragen van gezinnen en leidt tot meer maatwerk Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Hier geen fietsen plaatsen, we spuiten hem blauw Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Fietsen voor het goede doe Algemeen 20 uur geleden